måndag 15 februari 2010

Kan värdig äldreomsorg har något med skatter att göra?

Läser dagens "krisartikel" i SvD om äldreomsorgen. Från äldreomsorgen i Stockholm berättar man om förändringar:
En timmes promenad har blivit en halvtimme. Städtiden har förkortats med en fjärdedel och enklare morgonbestyr ska numera skötas på hälften av tiden
Visst kan problemen i välfärden ha olika förklaringar. En tjänsteman pekar på en:
–Tidigare gick all tid inte åt och eftersom det handlar om skattebetalarnas pengar måste vi se över systemet hela tiden, säger Kristina Goldring, avdelningschef för äldreomsorgen i stadsdelen.

I artikeln citeras Carin Jämtin och (S) föreslår mer pengar. Moderaterna och även KD:s Ewa Samuelsson verkar tro att andra lösningar, som utbildning, kommer att avhjälpa problemen. Må så vara. Men någon form av koppling borde väl ändå finnas mellan de pengar vi gemensamt avsätter till välfärden i form av skatter och den kvalitet som verksamheten har? Inte självklart men någon koppling? Tillför man mindre pengar, som effekt av att man har mindre pengar i kassakistan så påverkar det verksamheterna. Möjligen är stockholmarna glada om mer pengar finns kvar i plånboken när skatten är dragen. Men väldigt många av dem skulle avstå de extra sedlarna om man visste att välfärden faktiskt blev lite bättre.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Tomas Andersson sa...

“Kan värdig äldreomsorg har något med skatter att göra?”

Sverige har världens näst högsta skattetryck och en dålig äldreomsorg......

Innebär det att det inte finns något annat ställe i världen med värdig äldreomsorg?

Peter Andersson sa...

Tomas
Det finns väl egentligen ingenting som säger att Sverige har en "dålig äldreomsorg"; snarare tvärt om.
Det utesluter förstås inte att det finns brister. Mycket av de bristerna beror på alltför få anställda. Fler anställda kräver skatteintäkter så man har råd att betala för löner. Den som sänker skatter måste väga av de minskade intäkterna mot de välfärdsförbättringar som uteblir.
Enkel matematik, med viss reservation för att man alltid måste pröva kvalitetsförbättringar genom att hela tiden utveckla organisationen.

Vad gäller Sverige och andra länder har ex OECD jämfört och noterbart är att Sverige 2005 ligger högst i satsningar på de äldre. Utanför Norden är det mycket skralt med offentliga satsningar på äldreomsorg. De anhöriga (som även i Sverige tar ett stort ansvar) får i många länder ta hela ansvaret, lita till välgörenhet eller privat finansiering.

http://www.aldrecentrum.se/upload/V%C3%A5rd%20och%20omsorg/Ladda%20ner/SKL%20Aktuellt%20om%20%C3%A4ldreomsorgen.pdf

/peter

Tor sa...

Enkel matematik? Så 100% skatter ger dubbel välfärd jämfört med 50% skatter?

Anonym sa...

I ett land som USA, där välfärden kraftigt skars ner tidigare än den nu börjat monteras ner här, så är äldrevården så dålig så människor bävar för att hamna där. Det är bara de som har rejält gott om pengar som kan få en bra äldrevård, med all tänkbar service och lyx, misstänker jag.

Medelålders människor (inte minst kvinnor, dvs. medelålders döttrar!) får lov att ta hand om sina gamla föräldrar. Om de inte skiter i dem helt och låter dem hamna på ett uruselt servicehem.

Jag känner redan tre döttrar/familjer som tar hand om gamla föräldrar. Gamla mammor som inte alltid är så snälla mot sina döttrar. Och det kan nog vara dåligt åt andra hållet också.

Och är det inte det, så har de medelålders vinnorna häcken full med sitt eget yrkesliv vid sidan av familj och gamla föräldrar. Ibland får de också ta hand om barnens barn.

Så kan det gå när resurserna minskar!?

Jan