måndag 3 oktober 2011

Misslyckandet med jobbpolitiken åter bekräftad

[Uppdaterad]  SvD granskar så här fem år efter alliansens makttillträde hur det blev med "arbetslinjen". Lyckades den politik som var argumentet för att sänka ersättningar och höja avgifter i a-kassan? Lyckades det område där sjuka drogs in i ett ibland förnedrande spel om deras livssituation? Lyckades den jobbpolitik som sades motivera sänkta skatter på över 100 miljarder med en fördelningsprofil "mer till den som har mest"?

Dagens granskning visar det som tidigare har gjort: Reinfeldt och Borg kan inte skryta med en framgångsrik politik för fler jobb och färre i utanförskap.

Läget på arbetsmarknaden kan om man med en dåres envishet försöker hävda att det är antalet sysselsatta som är det viktiga. Det skulle få till följd att fler som kommer in i arbetskraften, antingen beroende på beräkning eller på att befolkningen ökar, ger en automatisk framgång. I SvD säger professor Lars Calmfors:
Det är begripligt att politiker lyfter fram antalet sysselsatta, det ger ju en med fördelaktig bild. Men det är sysselsättningsgraden som är det viktiga
Arbetslösheten är i princip kvar på samma nivå som i augusti 2006. De långtidsarbetslösa är fler.

En notering: I repotaget om jobbpolitiken hittar jag inte ordet "sänkt krogmoms". Det borde man kanske ha gjort. I den budget som nu ska beslutas i riksdagen är just den sänka momsen på restauranger och catering den stora satsningen som sägs ge fler jobb. Oklart hur många. Ja, så oklart att Reinfeldt, Borg och arbetsmarknadsminister Engström valde att enbart nämna de 5.4 miljarderna i en bisats när budgetförslaget presenterades på DN Debatt. Fem år efter att alliansen vann valet på "fler jobb och färre i utanförskap" kan alltså Svenska Dagbladet i sin tidning ståta med underrubriken: "Jobben kan bli den stora valfrågan också inför valet 2014". 

Fler som bloggar: Löntagarbloggen,
Mer att läsa: Ingvar Persson ;AB; Näringsminister inget deltidsjobb.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,