tisdag 18 oktober 2011

Blir det någon Lex Juholt från riksdagens sida?

Igår startade Håkan Juholt sin Sverigeturné med syftet att träffa folk, berätta sin historia om historien och göra vad som kan göras för att återupprätta förtroendet. Första anhalten var Sundbyberg, strax norr om Stockholm. Ett riktigt S-fäste sedan urminnes tider. Samtidigt kommer råd om hur Juholt och hans stab borde ha agerat för att på ett bättre sätt krishantera. På  DN Debatt skriver Lars Thalén från K-street. LTs slutsats är att Juholt i stället för att agera med "terriermetoden" tog till den mer omskrivna "Pudel"-varianten.
En pudel ska man göra när man verkligen har gjort bort sig, det vill säga inte har förstått och inte agerat eller rentav kanske begått ett brott. Då är det – enligt formulär 1A – bara att be om ursäkt, uttrycka all förståelse för att människor blir upprörda och hoppas på förlåtelse. Men innan saken är ute och framför allt om man inte är skyldig, inte är en skurk, då ska man snarare planera och ”göra en terrier”. Vad är då en terrier? Jo, det är att agera beslutsamt och att ge uttryck för människors vrede mot det missförhållande som saken gäller.
Frågan är om det hade minskat drevet. Det finns nämligen en medielogik som gör att S-företrädares övertramp får drevklockorna att klämta. Men vi ser sällan samma uppställning när borgerliga företrädare har försatt sig eller hamnat i samma situation.

Lyckad eller mindre lyckat krishantering eller inte: Riksdagens förvaltning har all anledning att göra den där internrevisionen som jag skrev om redan i början av affären. Att Håkan Juholt skickar in underlag för utbetalning som senare ifrågasätts av hela Sverige visar att något är tokfel. Där skriver jag "ifrågasätts" därför att det har under veckan funnits invändningar, och mest genomslag fick bloggaren Viktor Tullgren.

Veckans affär måste ändå få följder för riksdagens sätt att hantera skattepengar. Men inte bara utifrån det, utan också bygga in att ledamöter inte hamnar i det läge som Juholt har gjort, utan att för den skulle frånta något av ett eget ansvar. Men om en förvaltning betalar ut hyresersättning på underlag av en avi med två namn när det enligt regelverket (??)  bara ska gälla en person, så finns det tveklöst svagheter i det administrativa hanterandet. Det bör göras något åt, någon form av Lex Juholt, en tanke som också Ulf Bjereld har varit inne på. Då med partiets egen support av partiordföranden i tankarna.

Föremålet för uppmärksamheten själv säger till medier idag att en följd internt i S, blir att mer "seniora" rådgivare" *Gillar*.

Mer att läsa: SvD, DN, Ekot,
Fler som bloggar: Fredrik och hans Sollentuna, Annika Högberg, Kristian Krassman, Essbeck,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,