söndag 9 oktober 2011

Solnas moderatledare Salminen avgår - Läs hur moderaterna kommenterar!

Så blev det så till slut: En moderat, mutåtalad toppolitiker i Solna avgår efter att i frågan om nationalarenans byggande ha hamnat i rättsalen för misstänkta oegentligheter och inblandning i byggaffären. Det är på tiden. Att det nu drabbar den tjänstlediga polisen Salminen visar väl att det inte ens är möjligt för "starka män" att klara sig undan rättvisan.

Men Salminens avgång handlar inte bara om ett övertramp i Solna. Synen på sig själv i sin politikerroll som någon slags VD för ett företag håller inte när det handlar om attt sköta ett demokratiskt uppdrag. Roller måste hållas isär. Att mixa sitt uppdrag med privata drivkrafter och glädjen över att få kompisars affärer att blomstra är inte acceptablelt. Att vara kommunstyrelseordförande är att ha väljarnas uppdrag - inte privata bolags.

Läs för övrigt hur moderaterna kommenterar avgången. Intressant! Salminen har möjligen skrivit det själv.

Jag har länge saknat en kartläggning av hur det ser ut med kompisskap och personliga relationer i affärer som görs i mötet mellan privat och offentligt, oavsett om det handlar om investeringar i arenor eller i att kommuner lägger verksamhet på entreprenad eller släpper in privata intressen i vårdvalsmodeller eller friskolor. Salmininens avgång blir möjligen en signal från rättstaten Sverige att det inte är okey att köra på som kommunens starke man med skattebetalarnas pengar. Fler sådana män (för det är oftast män) kan kanske komma att lämna och ställas inför skranket i Salminens fotspår. Och rådet till dessa starka män är väl då: Håll i sär ditt privata bankkonto med skattebetalarnas pengar.

Mer att läsa: Svd,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,