söndag 9 oktober 2011

I efterhand. Det var "inte bra" att S avstod debatten

[uppdaterad] Så här efter kvällens debatt i Agenda. Jag håller fast vid min tidigiare kritik mot SvT och om de besked man verkar ha gett partierna inför den debatt som var i Agenda. Men så här i efterhand: Det var inte bra att utebli". Agenda har möjligen gått ifrån det man meddelat partierna om placering under debatten och i stället satt ihop "pulpeter" med hyftsat avstånd mellan partiledarna. Det ser verkligen ut som man borde kunnat, även i bild, visa en regeringsallians, oppositionen och så Sverigedemokraterna. Inte smälla ihop oss med det främlingsfientliga Sverigedemokraterna. Resultatet i kväll blev dock att Åsa Romson (mp) och Jimmy Åkesson (Sd) ÄR den politiska oppositionen i TV-tittarnas ögon och öron.

I programmet blev det en sekundkort inledning om förklaringen till att Sveriges i valet och i de flesta opinions- mätningar största parti inte medverkade. Men frågan är vilken information man hade fått? Man avbokade därför att man hade tvingats stå i samma "läger" som Sd?  Så här i efterhand är debattens eftermäle att en oerhört viktig röst saknades. Socialdemokratins och Håkan Juholts. Möjligen hörs den rösten bättre i riksdagen nästa vecka,

Uppdatering:
När Ekot sammanfattar gårdagens tama debatt, noterar man en ovanlighet som jag själv missade: KD-ledaren Göran Hägglund som vid debattens slut hade tid kvar och "uppmanades att säga något" av debattledaren. Om det uteblivna paret Juholt/Ohly missade tillfället att tala politik så förefaller det också gälla den fysiskt närvarande Hägglund som möjligen borde tagit chansen och tala för sin politiska framtid.

En annan punkt i Ekots analys är att Åkesson medvetet försökte hålla en "S-linje" med tal om bl.a. a-kassa och kompetensutveckling. Självklart något som ger rysningar nedför ryggraden, att vår frånvaro gav det utrymmet. Det kommer däremot inte att ske i riksdagen på onsdag. Antar jag.


Mer att läsa: SvD, DN, AB, AB2,AB3Makthavare.se/Eva Cooper, Makthavare.se/Anders Eriksson,
Fler som bloggar: Peter Johansson, Roger Jönsson, Huddingeperspektiv, Peter Högberg, AB ledarblogg.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,