torsdag 20 oktober 2011

Reinfeldt: Partner eller pappa försörjer dig när a-kassan blir sämre

[uppdaterad] Moderatledaren Reinfeldt har tydligen en riktig "välfärdsvision": Det är mamma, pappa eller en partner som ska rycka in med ekonomiskt stöd när du blir arbetslös". Detta som ett alternativ till en rimligare ersättning vid arbetslöshet. Han uttrycker detta när SvD i dagens tidning sammanfattar sin serie "fem år med alliansen". I tidigare artiklar har man bland annat tagit upp misslyckandet med den jobbpolitik som Reinfeldt även idag tror sig bedriva. När SvD ska fråga om a-kassan inleder de med ett av många citat som har strömmat in till redaktionen när serien om alliansen har skrivits. "Jag blev uppsagd och fick känna på alliansens skämt till a-kassa" är rubriken. Tidningen frågar: "Hur ska de försörja sig nu när krisen står för dörren"? Reinfeldts besked är:
"..det som händer är att människor hittar andra grunder för sin försörjning om det inte blir genom a-kassan".

" Man får stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt".
Reinfeldts ord "på annat sätt" torde betyda "försörjningsstöd", det som förr kallades socialbidrag. Det har många kommuner och enskilda fått känna på i arbetslöshetens spår.

Den nöjda moderatledaren samlar sitt parti till stämma i Örebro. Därför gästbloggar partisekreteraren Sofia Arkelsten på Kent Perssons blogg. Det ska bli intressant att följa den. Mest nyfiken är jag nog på hur de ideologiska tongångarna, bortom vardagens politiska retorik, kommer att låta. Reinfeldts största supporter i medierna, Svenska Dagbladets ledarsida, har redan för länge sedan dömt ut de förslag som ligger till stämman:
Förslaget till nytt moderat idéprogram lägger inte ut en kurs för framtiden utan går ut på att i efterhand skapa en överbyggnad åt den praktiska politiken. Dokumentet är fullt av honnörs- och värdeord men gör inga riktiga prioriteringar och går inte att använda som sjökort.
Så lät det från PJ Anders Linders penna. Den som minns tidigare stämmor och partiledartal vet att det kan låta på ett sätt där och sedan bli en helt annan, till och med motsatt väg, när det praktiska politiken förs. Det mest omfattande glappet mellan prat och handling är Reinfeldts tal om att stänga Bo Lundgrens "skattesänkarbod" med hänvisning till att varje skattesänkt krona har en baksida i form av välfärd". Nu vet vi att det trots stämmopratet blev just sänkta skatter som huvudinriktning av politiken. Vad kommer denna stämma?

Utan att just här gå in i sak när det gäller den tänkta utvisningen av 91-åriga Ganna så illustrerade ändå gårdagens nyhetsflöde en del motsattspar i budskapet från regeringen. Om, menade Reinfeldt och Billström. Sverige skulle vara lite mer generösa i fall som Gannas så skulle det gå ut över skola, vård och omsorg. "Man får välja" menade Reinfeldt. Samma dag ställde finansminister Borg i utsikt att bolagsskatten ska sänkas. Prioritering. Ett politiskt val efter den ideologiska kompassen som den är när det retoriska sminket har tvättats bort.

Fler som bloggar. Thomas Böhlmark,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,