torsdag 20 oktober 2011

Självgodhetens röst från Örebro

Jag läser att Fredrik Reinfeldt i Örebro har beklagat sig över att barn far illa: Enligt tidningen Aftonbladet har moderatledaren tagit upp "familjer som avstår från att ha julklappar på julafton". Jag undrar i mitt stilla sinne om det är de barnen som är hjälpa av det första, tredje, femte eller kanske till och med sjunde jobbskatteavdraget? Eller av den sänkta krogmomsen? Eller kan det omvänt vara så att de är mer känsliga för om a-kassan för föräldrarna försämras? Eller sjukförsäkringen? Eller stödet i skolan som blir mindre därför att pengarna har valts till sänkta skatter? I morse skrev jag om moderatledarens syn om vad arbetslösa borde göra i stället för att klaga på a-kasse-nivåer. Utgångspunkten är att om samhället försämrar så står föräldrar eller partners där och fyller på när nöden kommer.

I stället verkar tal och utspel vara väl sammanfogade med valtaktik. Reinfeldt och moderaterna vet att kvinnors röster är avgörande för om de kan öka väljarstödet till en majoritet. Därför talade Reinfeldt om kvinnors situation. Samtidigt är det männen som har tjänat mest på Reinfeldts politik.

Visst: Moderatledaren har retat upp direktörerna i näringslivet. Han kallade dem (och LO) "särintressen". Det kan säkert göra en eller annan väljare glad som känner det moderatledaren säger: "Han står på vår sida. Inte på "makten". Men Reinfeldt har makt och han använder den. Hittills på ett sätt som gör att Svenskt Näringslivs Urban Bäckström nog egentligen är ganska nöjd.

Det ska bli intressant att följa stämman. Den idélöshet som nu råder i moderaterna är inget som jag själv eller andra bloggare med dragning åt vänster har hittat på. Hårdaste kritiker är Svenska Dagbladets ledarsida som saknar kompass, som saknar framtidsvisioner och som saknar något mer än fler jobbskatteavdrag. Det är en självgodhetens och nöjdhetens röst som idag har nått oss från Örebro.

Mer att läsa: Ekot1, Ekot miljö, DN,  SvD, Följ stämman via Nya moderaterna, AB, m-styrelse
Fler som bloggar: Alliansfritt, Toker, Ledarbloggen, LO-bloggen, Erik Laakso, Sjölander, Sebastian, 
Johan Westerholm.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , ,