tisdag 18 oktober 2011

Glad att Ganna får stanna - men hur många fler?

Jag är som väldigt många riktigt glad för att Ganna Chyzevska, 91-åring från Kiev i Ukraina med demenssjukdom, får stanna i Sverige. Detta tack vare Europadomstolen som stoppade Migrationsverkets tänkta utvisning. Nu verkar inte alla lika glada. Migrationsministern som ju inte kan eller ska kommentera enskilda fall kan i det här fallet tacka sin lyckliga stärna för den principen. Därför blir hans uttalanden i exempelvis Aftonbladet TVs intervju ganska kall. Enligt ministern är den här "segern" som många ser beslutet från Europadomstolen, en "rutinsak". Och lagen finns det inte anledning att ändra efter den uppvisning i tveksam mänsklig medkänsla som ansvarig myndighet har visat. Men deras budskap kan för all del stämma: Det bör till en ändring av lagen för att människor i samma läge som Ganna ska få en ökad trygghet och inte vara beroende av att medier och demonstranter uppmärksammar situationen.

Men Billström verkar hårdhudad och i Expressens artikel verkar det vara kostnader som stoppar upp en anpassning av lagstiftningen. Hela utvisningshotet visar att det krävs en översyn av lagen. Att inte den myndighet som ska tillämpa den ser Gannas fall som "särskilt ömmande" är en övertydlig signal om behovet.Och hur många fall finns det där personer med snarlika behov som Ganna Chyzevska i stället utvisas?

En del gör närmast pinsam partipolitik av saken. Emma Henriksson, som nu är talesperson för ett parti som har haft makten sedan 2006 i Sverige, skyller på en tidigare S-regering.
Den Socialdemokratiska regeringen ändrade 1996 definitionen av anhörig så att det numera inte är möjligt att ge uppehållstillstånd i Sverige för en anhörig som inte ingått i samma hushållsgemenskap de senaste två åren. Kristdemokraterna motsatte sig förändringen redan då
Emma själv har suttit i riksdagen sedan 2006, först som statsrådsersättare och nu som "riktig ledamot". Hon representerar ett regeringsparti, ja till och med samma regering som ovan nämnda Tobias Billström. Möjligen ställer någon ledamot en fråga om detta redan på torsdag i frågestunden. Då är Göran Hägglund den som svarar för "allmänpolitiska frågor" till vilka då migrationspolitiken kommer att höra.

Niclas Strandh bloggar med rätta om att det "kallare Sverige" vi har fått på bl,a det här området bär såväl (S) som (M) ansvar och jag håller med. Att bloggosfärens aktiva politiska bloggare inte är "på" på tangenterna är kanske en viktig signal . Men ett kallare blir inte mer legitimt därför att två stora partier har stått upp för det. Låt oss förändra det kalla till lite varmare med en riktigt tydlig folkopionion som omfattar fler än Ganna.


Mer att läsa: DN, SvD, Ekot, AB,
Fler som bloggar: Mary Jensen, Erik Laakso, Ett hjärta rött, Yazminaren, Helen Törnqvist, Martin Moberg,
Annarkia, Kulturbloggen,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , ,