fredag 21 oktober 2011

Idévarningar och småkakningar av ilska om hemliga partistöd

Det är stämmodagar för moderaterna och just då, när partiledningen säkert vill ha fokus på de politiska besluten, småskakar partiet av en del ilska. Jag ser under författandet av inlägget att det också handlar om intern frustration över Bildtaffären. Partifolk frågar sig vad som har hänt och önskar en förklaring på stämman. Men även moderatledningens hårdnackade motstånd mot att lagstifta om redovisning av partistöd  irriterar en del. Den tidigare riksdagsledamoten Anne-Marie Paulsson lämnar partiet i protest mot hemlighetsmakeriet. I dagens DN skriver riksdagsledamoten Maria Abrahamsson
Den moderata partiledningen har nu chansen att krypa ut ur skyttegraven och bejaka den utveckling mot ökad öppenhet och transparens som ändå är oundviklig för alla som månar om sin särställning i förtroendebranschen. Det ansvaret inför väljarna har också de 200 ombud som i helgen samlas till årets moderata partistämma i Örebro.
Det hedrar Paulsson och Abrahamsson att man nu gör kraftiga markeringar mot de hemliga stöden. Ett parti som är så bestämt på att vara samhällsbärande och dessutom öppet kan inte streta emot i den här frågan. Man undrar: vad är det som gör att partiledningen så intensivt vägrar?

Samtidigt verkar Reinfeldt inte få samma "smågulliga" rapportering från stämman som han brukar. Kanske ett resultat av lite klantiga uttalanden. Att Reinfeldt på öppningsdagen går ut i medier och talar om att partner eller föräldrar ska försörja arbetslösa i stället för a-kassan ger ingen bra "nya moderater-bild". Partiet har anklagats för att sakna drömmar och visioner och vara på väg in i en förvaltarroll. SvDs ledare har hållit fanan högt och efterlyst idéer efter jobbskatteavdragen. I det läget varnar Reinfeldt stämman för att drömma och ha visioner. Just drömmar om framtiden tenderar att kosta pengar och därför varnar Reinfeldt sina partivänner. Något verkar också låsa Reinfeldt när sänkta skatter inte får tillåtas ta utrymme.

Man måste ändå på ett sätt imponeras över den målmedvetenhet som moderaterna har när det gäller att styra all kommunikation. Man har rakt av använt sig av den ganska vanliga S-parollen "Tillsammans" som tema för stämman. I sina tal bygger Reinfeldt upp budskap helt till de väljargrupper som partiet behöver vinna för att säkra sin dominans i borgerligheten. I går var det kvinnorna. Men det var också de unga där Reinfeldt, hör och häpna, ifrågasätter konsumtionssamhället och vårt levnadssätt. Reinfeldt har också hunnit tala om "familjer som inte har råd med julklappar." Felet är att talet, pratet och retoriken inte följs av politik som förändrar verkligheten för människor. Men det låter på sina punkter ganska vackert.

Mer att läsa: SvD,  AB-ledaren, Ekot, DN,
Fler som bloggar:  Johan Westerholm, Thomas Böhlmark, Peter Högberg, Ett hjärta rött, Campaign Dossier, Kulturbloggen, Martin Moberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,