lördag 22 oktober 2011

Bättre a-kassa och trovärdighetsgränsen i moderaternas sossefiering

Nu finns det motstånd på moderatstämman i Örebro. Det största nederlaget som partistyrelsen hittills har lidit handlade om kvotering till bolagsstyrelser där (m)-stämman gick emot partiledningen. En annan debattpunkt får rubriker därför att paret Reinfeldt röstade olika i beslutet om idéprogrammet.. Filippa för att stryka orden "jämn fördelning av oavlönat hushållsarbete” och Fredrik för att behålla. Filippa vann striden.

Men genomgående präglas stämman av valtaktiska överväganden. Trots allt verkar de moderata kärnväljarna vara säkra, i alla fall så länge "nya" moderaterna har makten. Sannolikt och utan att ha sett någon forskning på området, har också den kärnan av moderata väljare breddats med "omsvängningen". För att lyckas få majoritet i riksdagen och få majoritet talar Reinfeldt och Borg nu till grupper där (m) har en utmaning i att vinna stöd: Kvinnor och unga väljare, exempelvis. Men idag ser jag i DNs papperstidning ännu fler signaler. Anders Borg verkar vara på väg att vända 180 grader när det gäller a-kassan.

Han vill enligt tidningen se en ny "svensk modell" med samtal mellan näringsliv, fack och regering och i det lär också ligga önskemål om att parterna tar ansvar för att omställningen fungerar under lågkonjunktur. Arbetesgivarna ska lockas med sänkt arbetsgivaravgift och facken med en bättre a-kassa, i alla fall i början av en arbetslöshetsperiod, samt sänkta avgifter. Kravet för att staten ska skjuta till pengar är att parterna tar "ansvar". Vad det senare konkret innebär är väl skrivet i stjärnorna.

Här kan Borg och Reinfeldt gå på ett trovärdighetsgrund. Det torde finnas tusentals textrader från alliansföreträdare som talar om "arbetslinjen" och som ställer den mot "bidragslinjen". Texter med i det närmaste glåpord mot dem som kräver bättre villkor för arbetslösa och sjuka. Så sent som i veckan har den argumentationen ingått i replikväxlingar om S-budgeten.

För den som är arbetslös är det väl skitsamma vem som förbättrar a-kassan. Det är väl det Borg ser och kan tänka sig att bryta mot det budskap som har hamrats ut alltsedan han och Reinfeldt tog över partiet. Här måste ändå en stor risk ligga. Även om förtroendekapitalet är stort KAN rimligen inte politiken vackla och svaja hur mycket som helst fram och tillbaka. Ett politikerpar, Borg och Reinfeldt, har investerat oerhört mycket i budskapet om arbetslinjen och trots att politiken har misslyckats så finns fortfarande en stark bild i väljarkåren att det motsatta gäller. Valet 2010 visade att allianspartierna hade större trovärdighet när det gäller jobben än de rödgröna.

Samtidigt vet säkert Borg och Reinfeldt vad forskningen säger. De känner väl till de svenska erfarenheterna. En hög a-kassa gör omställningen lättare och minskar spänningarna mellan parterna. När människor har inkomsten något så när tryggad vågar man "ge sig ut". Historiskt har det gett oss ett näringsliv som har hängt med och moderniserats med en arbetsmarknad som har bland de lägsta konfliktnivåerna i världen.

Möjligen kommer nästa moderata stämma att köra med parollen "Trygga människor vågar", en gammal paroll som användes av (S)-riksdagsgruppen i ett antal sammanhang. Nya röster ska ju vinnas!

Mer att läsa: Ekot, Reinfeldt omvald, Ekot, värnskatt, Ekot, kyrkoval, Svd, DN, Borg, Exp, förtroendemätning, SvD Reinfeldt, AB Lena Mellin, AB om röda trådar,

Fler som bloggar: Helene Hellmark Knutsson, AB ledarblogg, Katarina Nyberg Finn om det politiska klimatet, Alliansfritt från M-stämman, Dito, Thomas Böhlmark, Norrköpingsbloggen om sänkta löner, Röda Berget om att köpa en Borg, Mikael Andersson, Kent Persson om förnyelse,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Följ också Stockholms netrootsbloggare!

Intressant
  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,