torsdag 13 oktober 2011

Ovärdigt av Skåneregionen att stoppa medicin till patienter med psoriasis

300%20000%20svenskar%20lider%20av%20psoriasis

Vi är nästan 300.000 som har psoriasis. En hudsjukdom som inte bara handlar om det yttre, om skov som bryter ut och om krav på ständig smörjning och solning. En tredjedel av oss känner av det i kropp och leder. Eller som Fredrikke Carlsson berättar i programmet ovan. När det är som värst är smärtan så intensiv att hon inte kommer upp ur sängen. Det leder till fler sjukskrivningar, till mänskligt lidande och stora samhällskostnader.

Nu stoppar Skåneregionen ett ljus i mörkret för patienter med psoriasis. Den biologiska behandling som kan sättas in för den som har en svår psoriasis ska helt enkelt dras in. Egentligen borde det vara tvärtom. Det går att bota och lindra men medvetna beslut ska alltså undanhålla verksam´behandling!

Själv var jag för ett par år sen helt befriad från psorisissjukdomens yttre tecken. Behandling i form av smörjning och solning hade funkat. Det fanns knappt en fläck på kroppen där sjukdomen kunde anas och varje antydan till ont i ryggen eller leder var borta. Idag, efter att åter ha fått ganska mycket utslag, verkar behandlingen inte svara lika bra. Mitt hopp står då till de nya mediciner som har kommit. Frågan är om Stockholms läns landsting kommer att följa i Skånes spår. Jag hoppas verkligen inte det.

Mer att läsa:  DN, SvD,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,