måndag 3 oktober 2011

Kungen, Carl Bildt och världen utanför Skövde

Hans Majestät har beklätt den Saudiarabiske kungen Abdullah med en hederskrans. Primärt gjorde kungen inte det som kung. Även om han tveklöst fortfarande var just svensk kung. Hedersgåvan utdelade han för World Scout Foundations räkning i form av förtjänsttecknet Bronsvargen. Diktatorn blev säkert glad. Kungen borde förstås ha läst på om landet, även om han möjligen har varit där förut. Samtidigt ser jag på Wikipedia att denna kung har "farit ut" tidigare, inte på de sätt som har uppmärksammats i boken som hanterades med "dags att vända-blad"-uttalandet utan mer i likhet med den här händelsen.

Under ett statsbesök hos sultan Hassanal Bolkiah i Brunei i februari 2004 uttalade sig kungen i Dagens eko:
Varje söndag efter besöket i moskén så har han en öppen audiens där vem som helst får komma och framföra sina önskemål och förmodligen klaga också. Så jag upplever det på så sätt som ett mer öppet land än något annat man kan tänka sig.
— Carl XVI Gustaf, Dagens eko, februari 2004
Detta uttalande kom att bli mycket kritiserat. Svenska Amnestys generalsekreterare Carl Söderbergh menade att kungens uttalande gjort stor skada och gjorde det svårare för människorättsorganisationer. Statsvetaren Olof Petersson ansåg att uttalandet skulle bli slutet för monarkin och att kungen borde abdikera.[28] Herman Lindqvist däremot menade att diskussionen var en storm i ett vattenglas.

Regeringens stora informationskanal i alla lägen, Carl Bildts blogg "Alla dessa dagar" och Twitterflöde, innehåller ingen kommentar till kungens besök hos den saudiska diktatorn, vad jag kan hitta. Däremot intervjuades Bildt i Nyheterna kl 19. Och jag förbryllas av utrikesministern som säger att "världen ser inte ut som Skövde". Frågorna väcks: Ställer regeringen upp på kransöverlämnandet till diktatorn? Vad menar Bildt med just Skövde?

På de kungligas hemsida finner man "frågor och svar" om kungens möte med diktatorn.
Hur ser Kungahusets kontakter med UD ut innan en resa?
Innan en resa utomlands genomförs koordineras det med Utrikesdepartementet. Det har skett även den här gången.
Tyvärr medges inte att man snor bilder från det skattefinansierade kungahuset. "Kopiering medges ej" står det när jag ville visa den bild där kungen, i Saudiarabien, hos diktatorn, talar under parollen "We are the messangers of peace".

Slutsats: Gör som jag! Gå med i Republikanska Föreningen nu!
Men fråga också vidare om vad regeringen och Carl Bildt egentligen menar och står för.

Mer att läsa: AB Lena Mellin, Expressen, Lise Bergh på SvT Debatt, AB: Reinfeldt vill inte kritisera..  DN,
Fler som bloggar: Ulf Bjereld,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,