tisdag 4 oktober 2011

Partiledardebatter med nya förutsättningar

På söndag är det dags för partiledardebatt i SvTs Agenda. Veckan efter möts partiledarna i riksdagsdebatt. Två tillfällen som kan bli upprepningar av "gammal politisk skåpmat". Sannolikheten finns dock för lite annorlunda tongångar. Frågan är hur annorlunda den skönsången blir. Debatterna kommer säkert att ta avstamp i att det nu är fem år sedan allianspartierna tog makten i Sverige och analyser av det politiska alternativet, eller som några kan säga, brist på detta, till Reinfeldts allians.

Annie Lööf, Åsa Romson/Gustav Fridolin och Håkan Juholt är nyvalda ledare och för de förstnämnda är det premiär i debattsammanhang på den här nivån. Samtidigt är Lars Ohly på väg ut, Göran Hägglund har en omöjlig intern sits och utmanades igår formellt av Mats Odell. Frågan är hur människor kommer att lyssna på herrar Ohly och Hägglund. Även inom det folkparti som inte lyfter i opinionen har signaler getts om behov av ny partiledare.

Opinionsläget för allianspartierna med ett supertungt moderat parti och resten ganska små har gjort att flera nu vill markera och bli "tuffare inom alliansen". "Profilera eller dö". Alliansens femårsfirande kan på så sätt ge bilder av ett påbörjat sönderfall. Kommer Annie Lööf att vara tydlig med att en så svag miljöbudget aldrig mer får läggas? Kommer hon nu att tala mer om "utsatta" och "de sämst ställda" än om försämringar i LAS, något som faktiskt kan leda till fler i den förstnämnda gruppen? Hur ska hon och alliansen i övrigt stå upp till försvar för budgetens stora reform, krogmomssänkningen, där ingen vet om det får några jobbeffekter?

Och apropå jobben: Som SvD "avslöjade" igår kan alliansen inte skryta med att ha klarat sin viktigaste fråga. Veckan - och Annie Lööfs karriär som statsråd -startar dessutom med beskedet att 600 jobb försvinner vid Volvo i Uddevalla. Annars har Centern möjligen en chans att växa på att vara det man gärna vill vara: Alliansens gröna röst. Då krävs en helt annan profilering mot miljöpartiet än det kramande av de gröna som Reinfeldt tvingas till därför att hans regering är i minoritet.

Det rödgröna samarbetet är begravt. När Agenda- och riksdagsdebatterna körs så har vi (!) en socialdemokratisk budget på plats. Utbildningssatsningar och tydliga mål för framtiden om kunskapslyftet, en viktig förstärkning av a-kassan och förslag om investeringar i infrastruktur och bostäder. Det är ofrånkomligt att allianspartierna kommer att bortse från det politiska innehållet och i stället lyfta fram mediala uppgifter från interna läckor om mail, om "huller om buller-budget", om "ofärdig" och annat. Men det är ärligt talat inte bara en "mediernas dumma bild". I gårdagens morgon-TV visade Juholt stolt upp en "färdig budget". När kvällsnyheterna sedan startade med bilder från S-riksdagsgruppens möte upprepades budskapet "färdig budget". När mötet var över var scenen förändrad. Det skulle skrivas om lite...

Allt kokar ner till en förtroendefråga mellan stats- och finansministeralternativen där Reinfeldt och Borg glatt kommer att luta sig mot positiva utfall i förtroendemätningar ställt i motsats till ovanstående bild av S. Men frågan är hur väljarna kommer att uppfatta helheten i den nya politiska miljön i Sverige. Det är alls inte givet att det efter debatterna lutar åt ytterligare fem alliansår av regeringsmakt.  


Mer att läsa: Ekot, s-budget, Ekot -S-kvinnor, Ekot, RUT; Ekot,A-kassa, DN Mp-budget, SvD, KD, AB Odell, AB, Kd-kandidater,

Fler som bloggar: Sebastians tankar om DN-ledaren, Johan Westerholm en politisk "mellandag", Sandro Wennberg om Birro, Tokmoderaten om huller och buller, Thomas Böhlmark på samma tema, Lena Sommestad om livspussel, Helene Hellmark-Knutsson om SJ, Mikael Damberg om lärarfokus, AB ledarbloggen om Odell, Campaign Dossier om S-budgeten, Göran Johansson om S-budget, LO-bloggen om a-kassan,  Mattias Lundbäck om sjukförsäkringen,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,