lördag 8 oktober 2011

Den idéfattiga Alliansen

Jag vet! Det finns andra som har mycket högre grad av trovärdighet än jag när de skriver kritiska texter om borgerligheten, Alliansen. Så gjorde exempelvis Svenska Dagbladets PJ Anders Linder så sent som den 2 oktober. SvD-ledaren menade i något jag kallade en "delvis ren politisk avrättning" av moderaternas idélöshet. 
Förslaget till nytt moderat idéprogram lägger inte ut en kurs för framtiden utan går ut på att i efterhand skapa en överbyggnad åt den praktiska politiken. Dokumentet är fullt av honnörs- och värdeord men gör inga riktiga prioriteringar och går inte att använda som sjökort.
Motsatsen finns idag i DN där Lena Andersson skriver en kolumn på temat "Släpankaret Socialdemokraterna". Lena Andersson inleder med stora ord där Maud Olofssons ambitioner att "bryta sossefieringen" är utgångspunkten. 
Sakta men obevekligt har hon och andra med djupt borgerliga instinkter genom retorik, visioner och politik lyckats föra Sverige och svenskarna in i ett annat förhållningssätt till världen. Det såg länge mörkt ut för dem, men de vände den jättepråm som är ett lands kollektiva tänkande och självbild. Det är ingen liten sak. De visade att ihärdighet och övertygelse lönar sig. De borgerliga värderingarna har satt sig medan de socialdemokratiska reflexerna hos svenska folket knappt är kvar ens som ryckningar.
Men så kommer illustrationen av det som SvD och PJ Anders Linder pekar på. När detta "stora" förändrande ska visas i konkretion verkar Lena Andersson bara hitta en fråga. Rut-avdraget.

Hur rätt och hur riktigt detta avdrag än må vara så kommer borgerligheten aldrig att lyckas bli den dagordningssättare som man drömmer om och som Lena Andersson tycker sig se om man inte kan tänka större. I jobbpolitiken fanns en möjlighet. Men som många har kunnat visa har den politiken inte lyckats.  Den senaste budgeten andas självbelåtenhet och idéfattigdom utan like och den stora reformen, sänkt krogmoms, gömdes undan i en bisats när Reinfeldt presenterade budgetinnehållet på DN Debatt. Vad ska man använda makten till? Vilka stora samhällsutmaningar ska man tampas med? Vilka lösningar har man på områden där människor ställer krav på politiken? I  regeringsförklaringen var moderat- och alliansledaren Reinfeldt så svarslös att han tvingades hitta på en "Framtidskommission" med sig själv som ordförande.

Att "RUTa och ROTa" är säkert trevligt och trivsamt. Men det känns oerhört torrt och tunnt som framtidsvision, som idébärare och som kompass för en hel politik för Sverige.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,