onsdag 5 oktober 2011

Äntligen budgetdag!

Idag är det dags för helhet, "alltet", ja den samlade S-budgeten. Pusselbitar har lagts ut under veckan och strax före presentationen går det också i DN att läsa om fler inslag. Idag skriver Tommy Waidelich och Håkan Juholt på DN Debatt om budgetens innehåll för att återuppbygga en aktiv näringspolitik och utveckla den kunskapsbaserade ekonomin. En utgångspunkt är att Sverige behöver stärka dialog och samverkan mellan olika samhällssektorer som näringsliv, fackliga organisationer, forskning och politik. En kompetenskommission ska inrättas, 57,400 platser i högskola, vuxenutbildning, traineejobb och utbildningsvikariat tas fram. S vill rikta en sänkning av arbetsgivaravgiften för de mindre företagen. En riskkapitalfond ska inrättas, de efterlängtade klimatinvesteringarna i kommunerna återkommer, en ny bostadspolitik anländer Sverige och till detta också investeringar i järnvägar. Inte minst för att godstransporter ska kunna flyttas över från väg till järnväg.

Vid sidan om förslagen som går att läsa om i DN har också andra källor "koll på budgeten". S avvisar regeringens förslag att göra medicin och besök i vården dyrare för dem som har så stora behov att de når upp till högkostnadsskyddet. SvT avslöjade igår att lägre skatt för pensionärer finns med till del. A-kassans tak höjs samtidigt som avgifterna begränsas och därtill förbättras sjukförsäkringen. Ekot berättar om "generationsväxlingsprogram" för att pressa ungdomsarbetslösheten.

SvTs uppgift att S vill höja alkoholskatten ser ut att "trilla ner" en osedvanligt passande dag. Såväl SvD som Ekot berättar om ny statistik över vår alkoholförtäring, en dyster utveckling med 50 procent fler som dör i alkoholrelaterade skador jämfört med för 15 år sedan. Det kostar samhället 20 miljarder, utöver mänskligt lidande.

SvTs andra uppgifter om budgeten:

-  Höjd inkomstskatt för alla med inkomst över 50 000 kr/månad, vid inkomster över 1 miljon kronor får man inte del av jobbskatteavdraget. 2,5 miljarder kronor.
-  Slopad nedsättning av arbetsgivaravgiften för unga. 16 miljarder kronor.
-  Halverad rätt till RUT och ROT-avdrag 2 miljarder kronor.
-  Nej till halverad restaurangmoms. Besparing 5,4 miljarder kronor.
-  Ny kilometerskatt för tunga transporter. 4 miljarder krono

Denna dag kommer åtskilliga tecken att skrivas om S-budgeten. Redan nu finns ett tänkvärt inlägg att läsa av Aftonbladets Katrine Kielos. Hon pekar på att S måste förtjäna respekten från väljarna, inte främst kärleken.
Juholts uppgift är att återföra Socialdemokraterna till sin roll som det stora regeringsbärande partiet i Sverige. Hans projekt måste handla om att återupprätta respekten för Socialdemokraterna. Även de som inte röstar på Socialdemokraterna ska respektera partiet. Det är det som har gått förlorat de senaste åren och i grund och botten vad dagens problem handlar om.
Och i texten finns den obekväma sanningen nämnd: Dagens budget kommer inte att bli genomförd i praktisk politik. Reinfeldt styr Sverige. Men möjligen kunde Katrine ha lagt till att det sakpolitiska innehållet trots allt är viktigt för väljarna. I den mån det når ut till "folket" kan det ändå förbättra förutsättningarna framöver och göra kommande S-budgetar till riktigt skarpa som också blir verklighet. 

Mer att läsa:  SvD, Brännpunkt, forskaranalys, SvD om dockusåpor, SvD Brännpunkt som Systembolaget,

Fler som bloggar: Högbergs tankar, Göran Johansson, Mikael Andersson, Signerat Kjellberg, Tord Oscarsson, Johan Westerholm, Kent Persson, Mikael Damberg om skolsegregation, LO-bloggen om bidragstagare och bidragsföretagare, Krassman, Emil Högberg, Lotta Olsson, Maria Hagbom, Monica Green, Martin Moberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,