måndag 17 oktober 2011

Ett partis upprustning och renovering

Gårdagens mätning av väljaropinionen från SIFO/SvD var väl en läsning man kunde ha varit utan. S backar från 35 till 26,9, ett platt politiskt fall efter alla skandalskriverier och turer de senaste veckorna. Den som i stället söker ljuset i mörkret läser möjligen dagens SKOP-mätning med större lust. I den får inte det trista något genomslag...

I partiet råder dysterhet kring utvecklingen och samtidigt ser andra partier möjlighet att överta väljare. Bloggen Huddingeperspektiv med Olof Olsson "konstaterar" till och med partiets död. Nu ska man nog, trots svårigheterna, inte vara alltför säker på att döden har inträtt. Visst, ingen kommer att glömma Juholts bostadsaffär. Det mastodonta medieintresset som bland annat uttrycktes i timslånga direktsändningar av partiets dörr på Sveavägen 68 har satt en bild som är oerhört tung att vända. Om det någonsin någonstans har gått att vända ett sådant opinions- och inte minst förtroenderas är väl frågan. Ulf Bjereld bloggar några tröstens ord med utgångspunkt från forskning:
Statsvetarna Mikael Persson och Anders Sundell har t ex studerat opinionseffekterna för 16 politiska skandaler i Sverige i modern tid, baserat just på Sifo:s väljarbarometrar. Deras två huvudsakliga slutsatser är följande: 1.) Det finns en negativ effekt av skandaler på partiers stöd i opinionen. 2.) Dessa effekter är kortvariga.
En vändning uppåt kräver en ny politisk berättelse, som bland annat den här bloggen har efterlyst under ett års tid, efter valförlusten. En berättelse om Sverige och dess möjligheter, om kvarvarande klyftor och välfärdsbrister och om ett hållbart samhälle. Det måste byggas underifrån. Om partiet ibland har haft mer centralt framtagna politiska plattformar är den här omstöpningen och förnyelsen oerhört viktig att bygga på basen av medlemmar och sympatisörer. I ett första skede är dock utmaningen att få människor att alls bli intresserade av vår röst. Att se socialdemokratin som självklar, som stor och som stark oavsett vad som händer, kan vara helt förödande. Det ligger där ett ansvar hos alla som önskar ett socialdemokratiskt parti som påverkar och förändrar. Kritik ja, men också konstruktiva förslag om politik och organisation.

Just nu verkar det mer akuta handla om att stärka partiets kansli. Gör gärna det men gå vidare direkt till det politiska arbetet! Det får inte än gång till bli som i eftervalsarbetet att mycket, utifrån sett i alla fall, stoppar upp när personfrågor och stabers sammansättningar ska hanteras. Med arbetet med budgetmotionen har en del steg tagits. Där måste fokus nu få ligga under en tid. Valet 2014 kan bli en framgång men det tar tid, lång tid, att förändra bilder och vrida misstro till förtroende. Samtidigt ska det ses i ett sammanhang där graden av förtroende för ledande alliansföreträdare som Borg och Reinfeldt omvänt är mycket högt. Renovering och upprustning krävs och det i en omfattning som är tämligen omfattande. Men visst går det!

Fler som bloggar; Anna Ardin, Norrköpingsbloggen, Veronica Palm, Alexandra Einerstam, Roger Jönsson, Erik Laakso, Kent Persson, Johan Westerholm,

Mer att läsa: AB; Thomas Bodström, SvD, S-kansli, AB, Juholtturné, DN,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern . Fler progressiva bloggare på Netroots Stockholm

Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,