måndag 31 oktober 2011
Tyst om ett stort bakslag för Reinfeldts allians?
Jag tycker att dagens nyhet var så viktigt att jag följer upp mitt inlägg på LO-bloggen också här. Däremot förvånas jag över den tystnad som nyheten verkar behandlas med. Och det var redan för ett par veckor sedan som själva underlaget först nämndes. Forskare, experter på arbetsmarknadspolitik, sågar regeringens tankar med de ökade avgifterna i a-kassan, som regeringen själv påstod skulle leda till fler jobb och återhållsamhet i lönekraven. En av landets ledande nationalekonomer och förre chefen för regeringens eget expertorgan, Lars Calmfors, menar att hela tanken med de ökade a-kasseavgifterna är ett "fundamentalt konstruktionsfel".
”Den här reformen var inte särskilt lyckad. Man kan vara ganska säker på att de effekter regeringen eftersträvar inte uppnås. Samtidigt har det blivit stora negativa bieffekter”Ur mitt inlägg på LO-bloggen:
"Professor Anders Kjellberg vid Lunds universitet menar att regeringsmodellen snarare har haft en motsatt effekt. När a-kassans avgifter höjs ligger det som grund för kompensation i form av högre lönekrav. Forskarna pekar också på att det inte är bra för samhällsekonomin att människor som skulle behöva en bra arbetslöshetsförsäkring står utanför facken. Samtidigt menar man att mindre fackliga organisationer riskerar att ta minskat ansvar för samhällsekonomin."
Förutom den kraschlandning av hela fundamentet i regeringens så kallade arbetslinje gör i och med forskarnas granskning, gör finansminister Anders Borg ett obegripligt utspel i och med intervjun i Dagens Industri. Borg påstår rakt ut att det medlemstapp som a-kassor och fackliga organisationer gjorde efter höjningarna av a-kassan beror på LOs nära band till S. Man funderar vad en del andra fackliga organisationer säger om den analysen. Samtidigt blir Borg därmed tvärsågad av forskarna. Professor Lars Calmfors menar tvärt om:
”Att så många lämnade a-kassorna är en direkt följd av reformen. Medlemsraset är också störst där avgifterna gick upp mest”.
Anders Borg, som ju brukar framställa sig som påläst på fakta och forskning, springer alltså i fallet a-kassan milsvida omvägar från det som är forskarnas analyser och drar i stället till med rent partipolitiska och retoriska floskler.
Att öka otryggheten i ett samhälle är inte och får inte vara svaren på hur Sverige ska bli starkare och hur fler jobb kan skapas. Sverige har byggts på en svensk modell där fack och arbetsgivare inte har varit jämnstarka men där ändå den fackliga parten har betytt oerhört mycket för utvecklingen. Trygga människor vågar. Därför har inte vi, som andra länder, haft särskilt stora konflikter på arbetsmarknaden. Regeringens misslyckande med jobbpolitiken har bekräftats förr. Nu kommer samma dom mot teorierna om att sämre trygghet för löntagarna ska bidra till något positivt för Sverige.
Mer att läsa: DN , DA, Ab, If Metall, Allehanda.se, SvT, VF, BT,
Fler som bloggar: Leines blogg, Göran Johansson,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, a-kassan, regeringen, lars calmfors, anders borg, jobbpolitik, arbetslöshet
Tyst om ett stort bakslag för Reinfeldts allians?
2011-10-31T19:44:00+01:00
Peter Andersson