I den mån Aftonbladet som ringde mig har citerat min "analys" till dagens papperstidning, Aftonbladet, så är det nog samma budskap som jag skrev om vid förra förtroendemätningen om partiledarna: det är politiken som avgör och där har de rödgröna ett försprång sedan länge. Det är glädjande att Sahlin i den förra mätningen ligger på samma nivå som Reinfeldt när det gäller frågan om vilken ledare som skapar "hopp om framtiden". Eftersom politik handlar om just framtiden är detta viktigt. Också mätningarna av hur de yngre väljarna röstar ger hopp om framtiden, där (S) har ungefär samma ställning som i väljarkåren som helhet. De rödgröna är tack vare (mp) hästlängder före Reinfeldts allians.
Till det kommer min djupa tro att när debatten om vad som lovades före valet 2006 och sedan har levererats börjar engagera medier på allvar, får Reinfeldt det tufft. Även om han har populära, personliga sidor. Jobblöftet som i stället blev fler arbetelösa är det kanske tyngsta oket för moderatledaren. Där finns också, som en faktor som borde oroa alliansen, den utjämning som har skett under det senaste året i den äldre delen av väljarkåren. En fortsatt debatt (viktig sådan) om ökade klyftor mellan löntagare och pensionärer och om varför pensionärer ska beskattas hårdare än de som nu jobbar riskerar det försprånget.
Dagens mätning har i princip bara förlorare när det gäller partiledare och siffror. Reinfeldt som förlorar mer än Sahlin definieras inte som en "sjunkbomb". Det gör inte heller Björklund som tappar åtta procent eller Göran Hägglund som tappar sju. I och för sig tror jag gränsen för det intressanta i mätningarna har passerats om man stirrar på enskilda siffror. Trender och förhållanden mellan partiledarna må vara ett tillfälle att reflektera över debatten.
Mer i DN,
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, val 2010, valet 2010, opinionen, opinionsläget, moderaterna, fredrik reinfeldt, mona sahlin, socialdemokraterna, , maria wetterstrand, miljöpartiet
3 kommentarer:
Att Mona Sahlin är en sjunkbomb kan ju rimligen inte förnekas, det blir Kejsarens Nya Kläder. Hoin borde aldrig ha fått bli partiledare, och det förhållandet att hon ändå blev det sänker ju hela socialdemokrtatin! Nog om det.
Vad som retar mig är överskattningen av Maud Olofsson, som gång på gång visat total inkompetens.
Värst var när hon i möte med den aktuella EU-kommissionären var i bryssel för att diskutera en fråga om tidningsutgivning eller vad det nu var. Kommissionären blev kort sagt förbannad efter som Olofsson helt enkelt inte var påläst och alltså inte visste vad det handlar om. Hon skämde ut Sverige fullständigt. Det passerade oförmärkt, vilket är olyckligt.
Så har det ju varit hela tiden. Hon har överhuvudtaget inte haft koll på någonting. Hon är oförmögenheten personifierad. Att en sådan praktnolla är vice statsminister! Det är så man kan gråta.
- Peter Ingestad, Solna
Ni är för roliga, men faktum är det att Alliansen har levererat på i stort sett varenda punkt.
När det gäller jobben så tycker jag att du idiotförklarar svenska folket om du tror att de inte vet varför planerna för arbetslösheten inte gick helt i lås.
Ska bli intressant att se vad som händer om de rödgröna inte vinner när det gäller Mona. Min gissning är att hon kommer att avgå/bli utsparkad minutrar efter att valresultat blivit klart. Herregud, till och med en majoritet av er Sossar tycker ju att hon är skräp.
Här är en läskig tanke för er: Alliansen vinner och arbetslösheten sjunkar aggressivt fram till 2014. I samband med detta märker allt fler att det inte blir misär med Alliansen som ni förespråkar. DÅ blir det svårt att komma tillbaka :)
Christer, levererat på varenda punkt? Kidding us?
Om vi struntar i jobbpolitiken. Snackar utanförskap, har det minskat? Nope.
Sjukvårdsköerna? Nope.
Tryggare samhälle? Nope.
(http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=5&name=/statistik/10/10La_anm_10_ar.xls&url=/statistik/10/10La_anm_10_ar.xls ganska chockerande tydligt uppsving i samband med moderaternas maktskifte)
Minskat administrativt krångel för företag? Nope.
Minskning av sociala avgifter för småföretag? Nope (tvärtom).
Sänkning av bensinskatten? Nope.
Borttagande av fastighetsskatt? Nope. (om inte du tycker att det faktum att det kallas avgift är nog. Fast om du ägde ett stort och någorlunda dyrt hus kan jag förstå att du är nöjd, nu när vi har en regressiv fastighetsskatt).
Finns massa mer, men jag orkar inte just nu. Det är sent.
Skicka en kommentar