onsdag 17 februari 2010

Ett val om värderingar - och om hur vi värmer upp köldhålet Sverige

Martin Moberg lyfter fram sina tankar om vägen till valframgångar för (S) och de rödgröna. Han pekar på jobben, regeringens missade löften om jobben och att valet handlar om människosyn. Det sista kan mycket väl kopplas till det som tas upp på dagens ledarsida i SvD av Sanna Rayman. Hon är kritisk mot att LO beskriver Sverige som kallare. Oavsett om man använder Darth Wader eller Bamse som symbol för hur ledande politiker är idag är väl en sak klar: en rödgrön regering hade inte haft företrädare som gjort vågen till svåra beslut som slår hårt mot enskilda. Att Sverige blivit kallare ur den aspekten är det ingen tvekan om. 

Valet vinns främst på socialdemokratins egna besked till väljarna som en viktig del i ett rödgrönt samarbete. Om detta skrev Alexandra Einerstam bra i veckan. Men visst blir kontraster också viktiga. Det känns som de borgerliga allt mer börjar tala till människors plånböcker i stället till värderingar och drömmar om samhället. Si eller så många tusenlappar mer i den egna plånboken ska få väljarna att hålla sig fast vid allianspartierna. Och även om jobbpolitiken har misslyckats kapitalt görs försök att hålla fast vid teorierna att de sänkta skatterna som ger mest till de med redan mest, ska ge fler jobb.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Att göra vågen till sjukförsäkringsförsämringarna kan man inte ha annat än dåligt omdöme, snacka om osmakligt!

Hur kan de tro att det kan locka med några tusenlappar extra under ett år, om man samtidigt blir sjuk eller är arbetslös och det går många, många, många tusenlappar i förlust samtidigt under det året?? Nej, regeringen har definitivt inte råd att dela ut de där tusenlapparna./gt

Edvin Ala(m) sa...

"Och även om jobbpolitiken har misslyckats kapitalt görs försök att hålla fast vid teorierna att de sänkta skatterna som ger mest till de med redan mest, ska ge fler jobb."


1)Finanskrisen kom som en våg mot hela världen i synnerhet mot Sverige.
2)Teorier och teorier, nu har även Riksrevisionen kommit med en utredning som visar att jobbskatteavdraget har positiva effekter på sysselsättningen.
3)Återigen, vänsterpartiernas lögn om att jobbskatteavdraget går till dom rikaste är avslöjad. Höginkomsttagarna i det här fallet är exempelvis förskolläraren som tjänar lägstalönen.

Anonym sa...

"Hm, finanskrisen kom som en våg mot hela världen, i synnerhet Sverige".

Nej, vågen som sådan var inte kraftigare mot Sverige. Om man tycker att det slagit hårt, är det nog för att det inte hanterats på ett bra sätt av alliansen. /gt

Peter Andersson sa...

gt: tack för värdefulla kommentarer.

Edvin. först...gillar jag aldrig när politiska debatter som bygger på olika syn på samhället och delvis olika analyser behäftas med begrepp som "lögn".

Har sett en radda borgerliga inlägg där just åsiktsskillnader hänförs till "Lögn" från den andra parten. Jag tycker att det är ett synnerligen olustigt karaktärsdrag att rent generellt peka ut motståndare som "Lögnare".

Hör ganska sällan den begreppet från aktiva (S)-företrädare, tack och lov.

Ska återkomma om de där jobbskatteavdragsjobben som enligt Göran Hägglund i riksdagen ska vara 180 000 nya jobb på steg 1 till tre.. Reinfedlt har lovat (i vaxholm) 10.000 nya jobb på "fyran". Det finns en PM från Fi dep som nämner något om mellan 20.000 i kort och 70.000 i långt perspektiv.

Det är en soppa med olika uppgifter och siffror som säkert finns anledning att debattera.

Utan "lögner".

/p

Tor sa...

Peter,

"Har sett en radda borgerliga inlägg där just åsiktsskillnader hänförs till "Lögn" från den andra parten. Jag tycker att det är ett synnerligen olustigt karaktärsdrag att rent generellt peka ut motståndare som "Lögnare"."

Men när du säger att motståndarna har dålig människosyn är det helt OK?

Thomas sa...

Tor!
Peters beteende är ett utmärkt exempel på det som kallas tunnelseende! Granden i din nästas öga och bjälken i ditt eget.......