Sven Hulterström tillhör en av de ledande partivänner som jag har oerhört stort förtroende för. Hade en kort tid möjlighet att jobba i riksdagen när Sven var gruppledare och uppskattade hans raka sätt kombinerat med den humor vi alla, även i Stockholm, älskar göteborgare för. Idag riktar Sven Hulterström, Göteborgsprofil som väl nu bor i huvudstaden, kritik mot delar av processen inför (S) partiledarval och pekar på den viktiga kopplingen mellan partiordförande och partisekreterare. En kritik som Sven också tog upp i ett inlägg 2006. Den senare funktionen så viktig för partiet, folkförankringen, organisationen. Oavsett allt annat: i mitt hjärta och minne finns det bara en, säger en, Sten Andersson.
Samtidigt som det sker kommer rapporter om innehållet i den analys som kriskommissionen släpper i morgon. Partivännerna som har jobbat fram den har förstås gjort ett viktigt jobb med analyserna. Däremot stärks jag i min tidigare nedtecknade uppfattning att analysen borde och kunde ha varit klar mycket tidigare. Det mesta av de punkter som förs fram fanns också i min egen "eländesanalys" från början av oktober. Skattepolitiken, både dess tyngd i debatten och egna förslag som var otydliga och skapade osäkerhet. Den rödgröna budgeten som inte sågs som trovärdig. Det rödgröna samarbetets olika faser som också skymmde (S) egenvärde i valrörelsen. Moderaternas mittenorientering, regeringens starka förtroende i ekonomisk politik och så har man något om "S-företrädare som inte höll måttet" som väl lär dominera rapporteringen.
Det är nu som jobbet kan börja på riktigt stor allvar. OM det nu inte var för ledarfrågan. Det är inte möjligt att nu backa tillbaks och inte rimligt att nu sätta igång den politiska omprövningen frånkopplat ledarvalet. Ytterligare värdefull tid för politiska samtal kommer att förspillas. Fiaskot må nu få sin förklaring. Tänt om vi kunde ta in detta och på allvar börja formulera berättelsen om det Sverige vi drömmer om och de konkreta steg som vi ser som vägen dit. Och så självklart forma ett lag som kan spela matchen och gärna vinna den. Där menar jag att en del partivänner cyklar långt utanför gränserna när man faktiskt verkar ge upp valet om fyra år och inrikta sig på 2018. Icke acceptabelt.
mer läsvärt: Expressen, Aftonbladet. DN, SvD, GP
Aftonbladet med nu skarpa ledare av Karin Pettersson
Bloggar:
- Johanna Graf med tankar inför lördagens förtroenderåd..
- Peter Johansson om en partisekreterare...
- Peter Högberg om låg grad av krismedvetande...
- Erik Laakso med brev till partistyrelse och VU.
- Johan Westerholm på partisekreterartemat liksom Jan Andersson
- HBT-sossen tipsar.
- Monica Green om vad oppositionspartiet gör..
- Thomas Böhlmark med moderata perspektiv - men som många säkert instämmer i
- Jytte Guteland som jag hoppas blir FRISK!!!
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, socialdemokraterna, eftervalsanalys, mona sahlin
torsdag 2 december 2010
(S)jälvspäkning och tuff kritik från Göteborg
Etiketter:
eftervalsdebatt,
Socialdemokraterna
Kommentarer (1)

Sortera efter: Datum Betyg Senast aktiv
Laddar kommentarer...
Comments by IntenseDebate
Kommenterar som Gäst.
(S)jälvspäkning och tuff kritik från Göteborg
2010-12-02T22:05:00+01:00
Peter Andersson
eftervalsdebatt|Socialdemokraterna|
essbeck 51p · 747 veckor sedan
Ni bör ju kunna ha en process i partiet för att välja en ny partiledare som är demokratisk.
Välj en partiledare genom att alla medlemmarna i socialdemokraterna får rösta på den de vill ha. Ha en period där kandidaterna får chansen att söka stöd hos sina väljare.
Är man duktig på att finna stöd i partiet så att man kan bli vald är det en ypperlig egenskap att ha med sig för att vinna folk över till socialdemokratin från andra partier.
Vad finns det att vara rädd för i en sådan process ? Det vore naturligt att man väljs på 4 år och det är inte skrivet i sten att man har kvar sin plats som partiledare efter nästa val.