Det är närmast kusligt hur morgonens opinionsmätning bekräftar mitt inlägg i går som jag (lovar) skrev helt utan förhandsinformation. Ett miljöparti på offensiv framåt, ett i den mediala logiken och möjligen praktiken ledarlöst (S) och en personförvirring omkring framtida ledarskap har lagt den grunden tillsammans med ett antal andra ingredienser jag skrev om. Dock menar Novus att Sahlins avgångsbesked inte verkar ha påverkat opinionen. I sak kanske inte men visst har det förlamat opponerandet. Alliansregeringen lämnas ensamma på spelplanen och de skillnader i politiken som finns har svårt att ge avtryck utåt. Mot den bakgrunden är mätningen bara en logisk konsekvens.
En sak gör mig riktigt orolig, delvis beskrivet i gårdagsinlägget. Den eftervalsdebatt om politiken som borde föras har knappast kommit igång. Visst har FRA nämnts av någon, liksom fastighetsskatt och en eller annan kärnkraftsreaktor. Men i övrigt är det svagt. Och när så småningom något startar på allvar är det inte självklart - för att vara försiktig - att den diskussion fortsätter i konstruktiv anda. Redan under hösten har signalerats "höger-vänster-strid" och det är mycket tveksamt om det kommer att ge lyftet. Detta såväl som partiets traditioner gör att det tydliga mandat som behövs för en ny ledning att förändra och förnya politik, bild och budskap riskerar att bli alltför svagt. Och om inte annat: med det valda lösningen blir extrakongressen en "politikfri" tillställning, undantaget det man lägger in i mandatet till de nya.
Att ge Per Gudmundson, Svenska dagbladet, rätt i sin analys av socialdemokratin vore förstås mig helt främmande. Men illa om det är fallet. Exemplet handlar om en vilja hos (S) att göra upp med regeringen om kärnkraften, detta med det rödgröna (?) arvet som utgångspunkt. Det berättar "partiets näringspolitiske talesman", Lars Johansson.
Socialdemokratin hade i höstas målet att nå 40 procent av väljarna. För att uttrycka det milt: Det misslyckades. Då valde 1.8 miljoner svenskar att tro på politiken, trots allt. Tyvärr har eftervalsdebatten haft en ton som kan tolkas som att det är ett alltför gott valresultat för att ens erkännas. "Det är kris för fan" har många önskat inpränta och i takt med detta och en mental vägran att diskutera framtid och politisk berättelse väljer väljarna andra alternativ. Inte alls märkligt. Nu har ni er kris. Förbannat sorgligt.
Fler som bloggar:
- Staffan Lindström om partibränder..
-Rasmus Lenefors om ett parti som inte borde vara sämre.
- Sig-Britt Ahl som efterlyser Mona...
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, socialdemokraterna, eftervalsdebatt,
fredag 17 december 2010
En opinionssignal som väcker någon?
Etiketter:
eftervalsdebatt,
Socialdemokraterna
Kommentarer (5)

Sortera efter: Datum Betyg Senast aktiv
Laddar kommentarer...
Comments by IntenseDebate
Kommenterar som Gäst.
En opinionssignal som väcker någon?
2010-12-17T07:35:00+01:00
Peter Andersson
eftervalsdebatt|Socialdemokraterna|
Johnny · 749 veckor sedan
Det finns massor av onödiga kostnader i statsbudgeten att ta bort.
Hur skall fler riktiga jobb inom privat sektor i Sverige skapas? Kraftfull utbyggnad av kärnkraften så att Sverige får massor av billig energi som kan försörja 10 ggr dagens industri och exportera stora mängder el till Europa. Dela ut Vattenfall till folket.
Radikalt lägre skatter på arbete, bolag, kapital. Total frihet för arbetsgivaren att anställa och sparka. Skatterna skall gå till att hjälpa de fattigaste, sjukaste, arbetslösa, etc.
S måste tänka om och föra en politik som är bra för Sverige.
Sänk skatten på arbete till 10% (bort med arbetsgivaravgiften, värnskatten och sänk löneskatten till 10%). Sänk bolagsskatten till 0% och beskatta endast lön och utdelning med 10%, sänk skatten på kapital till 10% (ej dubbelbeskattning av utdelning), sänk momsen till 10% på allt. (Miljöskatt på fossilt bränsle, alkohål, tobak, läkemedel, socker, etc med 10% extram moms).
Ut ur EU, frihandelsavtal med de fyra friheterna räcker bra. Spara 16 miljarder. Lägg ner mångkultur kommunismen och migrationsverket. Lägg ner klimat kommunismen, satsa på riktig miljövård, ren luft, rent hav, rädda fisken och djuren.
S måste tänka om helt och bli ett bra parti för Sverige och svenskt näringsliv för svenska arbeten.
/gt · 749 veckor sedan
M. E. · 749 veckor sedan
Och vill man effektivisera vården till exempel, kan man ju göra som i Skottland och återinföra ett oberoende av marknadslösningar som ofta är dyra, onödiga och får kostnaderna att skena iväg. På det viset utraderas underskott i Skottland och patienterna är mer nöjda. Även i Norge har ett större inslag av privata och marknadslösningar fått kostnaderna i vården att skena iväg utan att det motsvaras av åtföljande reslutat. Istället har man fått lönekaruseller i det offentliga, eftersom dyra, privata läkare hyrs in, och man kastar bort en massa pengar på konsulenter osv., hamnar i en konsumtionslogik som handlar om att köpa tjänster som offentligt anställda lika gärna skulle kunna utbildas till och göra istället för att skicka vidare till dyra konsulenter osv.
Sven Andersson · 749 veckor sedan
essbeck 51p · 749 veckor sedan
Jag tycker det är naturligt att opinionsmätningen tangerar lågt för sossarna , jag kan till och med se det som bra. Det är inte illa att så många anser att sossarna är bra trotts att sossarna i princip står utan partiledare.
Något som oroar mig är processen som sossarna har för att välja ny partiledare. Den är så introvert att det knappast gör att sossarna gör namnet rättvist. Jag tycker man bör snegla lite på miljöpartiet och deras nomineringsprocess , där har man folk som blir tillfrågade om de vill ställa upp för olika sorters arbeten i partiet och man accepterar att kandidera.
Man kan faktist ta till sig idéer från andra partier men anpassa dem till socialdemokratin.
Vad man än tycker om mps politik så är deras nomineringsprocesser och hur de jobbar med demokratifrågor något att lära ifrån.
Jag ser sossarna som ett toppstyrt parti. Det kanske är en orättvis definiering dock är det så som jag uppfattar det. Jag ser ett parti som inte hängt med i tiden , där man har ett lunk som fungerat alla dessa år innan. Jag ser ett parti som andas väldigt dåligt självförtroende. Ett parti som är duktiga på att vara kritiska utan att presentera motförslag.
Jag hoppas sossarna blir bättre på att tala om sina idéer sina visioner men också ett parti som våga lyfta fram och stå för en politik.
Något som jag stör mig på men som jag också vet att jag är ganska ensam om det är denna - vad skall man kalla det - politikerkast som finns i många partier. Något som jag ser som en fantastisk att det verkar som att det finns personer som tror att politiken är ett yrke. De sitter i riksdagen nästan hela sin vuxna tillvaro. Jag ser det som en brist därför att man tappar kontakten med den verkligheten som man skall hjälpa till att stifta nya lagar över.
Jag vill gärna ha en karens i partierna, att man kanske sitter i riksdagen under högst 2 mandatperioder á 8 år sedan tar man en paus helt enkelt på en mandatperiod.
Jag tar det som ett exempel. Men denna rotationsprincip gör att sossarna om de skulle göra det får ett mycket bredare parti. En person inom politiken som tar en break och jobbar och kanske kommer tillbaka blir en person som blir bättre på att fatta beslut över den verkligheten som råder.
Visst är det bra att ha en stark ledare i partiet men det finns en risk att ledaren blir partiet. Så tycker inte jag att det skall vara. Idéerna och visionerna skall alltid vara i centrum av politiken inte personerna.
Sossarna måste våga sticka ut näsan och vara tuffa. Nu blir det mer att man kommer i en defensiv roll där man går i svarsposition mot allianspartierna men missar att beskriva hur man vill att det skall se ut i stället.
Opinionsmätningen är i princip ointressant. Det är långt kvar till nästa val och sossarna har ingen partiledare just nu mer än på pappret.