Luciamorgon. Dagen då ljuset bärs fram till oss, då mörkrets skuggor bevekas av kvinnan med ljus i håret. Kan hon lysa upp efter helgens mörka händelse i Stockholm? Jag vet inte. Men sannolikt påverkas det politiska samtalet trots allt i en positiv riktning. När bomber nyligen har spängts mitt i vår huvudstad känns det självklart att byta tonläge. Det sägs att mannen var på väg mot Centralen med sina bomber. En hemsk tanke, ja. Men vi får inte skrämmas. Kanske lättare sagt än gjort?
Mitt i valrörelsen i det vackra september fick jag en bukett blommor till jobbet, Socialdemokraterna i Solna. "Ett tack för 500.000 väljarkontakter", sa det medföljande kortet. En viss förvåning hos mig, för även om vi jobbade bra i Solna kunde antalet kontakter med solnabor inte vara i den nivån. Det visade sig vara blommor avsedda för Stockholms läns partidistrikt. Tidigare i lokaler 30 meter från min expedition. Dit hade valledningen på Sveavägen sänt blommorna, inte till nuvarande adress för partidistriktet som var på sex trappor i samma byggnad som valledningen själva satt, på plan 3.
Samma svårigheter att få till rätt adress känns det som om budskap om partiet framtid har idag. Det skrivs en hel hel både på nätet och i mer fysisk form. Det talas, debatteras och diskuteras. Kriskommissioner såväl "formella" som öppna jobbar hårt för att skriva råd om framtiden. Mediers ledarsidor publicerar texter med både kritik och mer konstrukiva råd till det krisande partiet. Och inte att förglömma: mitt i allt detta pågår en politisk vardag där ord som "vi har ingen politik" blir ganska löjliga.
Frågan är vem som tar till sig alla åsikter? I eftervalsdebatten har en vridning följt. Att idag säga "kongressbeslutet är ju" förefaller passé. Ett nytt ledarskap inväntas vars tillträde någon gång i slutet av mars ska bringa ljus och lycka till "partiet". Frågan är hur mycket av de tankar och idéer som nu tas emot positivt som kommer att uppskattas av det nya ledarskapet. Från nu är politik och person i ännu högre grad sammanfogade. Visst; så har det på många sätt varit tidigare också men kopplingen har i eftervalsdebatten blivit mer "formellt tydlig".
Att fortsätta den socialdemokratiska eftervalsdebatten och framför allt framtidsdebatten är utomordentligt viktigt. Men händelser som den i går i Stockholm präglar det mesta, också en krisbearbetning för ett politiskt parti. Sannolikt kommer det politiska samtalsklimatet att förändras något, precis som det har gjort tidigare vid allvarliga händelser. En annorlunda ton, mer av respekt och kanske lättare att tala konstruktivt om konkreta sakfrågor. Undantaget i den svenska riksdagen - det nyinvalda Sverigedemokraterna - som gissningsvis kommer att agera tvärtom. Redan på natten efter dådet talade företrädare för partiet om "äntligen". Bekräftelsen de väntat på hade "äntligen" kommit.
Så det blir möjligen båda delarna.
Fler som bloggar:
- Martin Moberg om Sahlins kommentar
- Peter Högberg med sen söndagskrönika
- Meeri Wasberg om mod i politiken
- Johan Westerholm med kandidatpresentation
- Peter Soilander om global terror
- Per Ankersjö med topplista för veckan som gick
- Johanna Graf om julen.
- Fredric Kjellberg om helgens sprängdåd.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, socialdemokraterna, eftervalsdebatt, terror, bombdåd, riksdagen, demokrati,