lördag 25 december 2010

Hotet mot julafton

Låt vara att Sd:s ledare i Filipstad har avgått. Kvar på webben finns i alla fall inslaget, ganska ofta citerat av mig: De "nya svenskarna hotar julafton", menade Levi Klausen. Det där var ju tomt prat, fött ur ett främlingsfientligt synsätt. Men det verkar som om ett skarpt hot mot vårt julfirande ändå har dykt upp. Regeringen menar att svenska folket framöver får vara beredda att byta dag om nu inte trafiken på spår och räls kan fås att fungera. Som Alliansfritt noterade på den flyttningshotade familjehögtiden säger regeringen:

– Jag kan förstå irritationen och känslan. Det kanske till och med är så att man inte kan fira jul på jul­afton, utan att man får ställa sig in på att ha julfirande någon annan dag.
Man kan slå fast att när detta sägs är det ett år kvar till nästa julafton. En regering med lite ambitioner skulle förstås slå fast att tågeländet skulle vara borta till nästa jul. En problemanalys först, en ny vintereländesutredning alltså, som ser över behovet av samordning, teknikutveckling och inte minst resurser. Och kanske en benchmarkingövning där regeringen och andra intressenter drar ut på turné till länder som har samma slags väderförhållanden men som grejar tågtrafiken. Sverige blandas ibland ihop med Schweiz, inte minst av amerikaner. Och i det förvisso till ytan mindre landet tycks ändå tågtrafiken fungera exemplariskt. Det vore mycket bättre att ha ambitioner att lära därifrån än att uppmana svenska folket att själva flytta julafton. Det är ett helt år kvar till nästa jul.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,