lördag 4 december 2010

Ett förtroenderåd som visar vägen framåt?

Till rubriker om S-företrädare som inte har verkar ha trott på partiet samlas i dag förtroenderådet. Skandalrubrubrikerna gäller Urban Ahlin som inför amerikanska ambassaden lär ha talat negativt som sitt parti, något som avslöjats i samband med de nu offentliga wikileaks-dokumenten. Idag ska det krisande partiets förtroenderåd välja valberedning, få höra om innenållet i den valanalys som presenterades i går och inte minst lyssna till ett tal av Mona Sahlin, något som SvD betecknar som "Sahlins sista show". Utöver ett tiotal netroots-bloggare lär hela mediesverige i övrigt vara på plats i riksdagens andrakammarsal.

SvD:s Göran Eriksson ger en bild av det som väntar efterträdaren. Att hålla ihop partiet, fixa till förnyelsen, få till ett delvis nytt lag och dessutom välja väg rent strategiskt för (S). Något som SvD påminner om är nödvändigt: Många förklarar 2010 års förlust med det rödgröna samarbetet och "har glömt att partiet backade lika mycket i valet före. Då i ensamt majestät."

Sahlin kommer att tala som en "lame duck", det som alltid drabbar den som ska lämna. Budskapet kan vara hur tungt som helst, men vid sidan av eventuell självkritik och kritik mot andra lär det definitivt inte tas emot såsom installationstalet. Ingen vet ju vad som kommer att genomföras, inte en vem eller vilka som ska genomföra det. Men det ansvar som ligger på Sahlin ända fram till kongressen ger ändå några rubriker i talet som måste ses som självklara. Valfiaskot och den politiska förnyelsens riktning som de tunga delarna där valanalysgruppens slutsatser nu finns. Samtidigt kommer Sahlin, gissar jag, att markera att personer också betyder mycket för profil och framtoning, något som ger inte minst SSU:arna rätt i sina krav på förnyelse. I går krävde också kriskommissionens Kajsa Borgnäs i SvT att fler ska lämna, utan att peka ut enskilda och inslaget tog partisekretaren som exempel. Om detta säger Sahlin nog inte särskilt mycket.

Vi som igår var på Prime- och Arenagruppsseminarium fick perspektiv på krislägen och politisk förnyelse, inte minst av Ulrica Schenström som berättade om moderaternas förnyelse. Med det i bakhuvudet känns signalerna i Sahlins tal som särskilt viktiga: det verkar som lärdomar från Danmark, USA och England visar att partier i liknande lägen förpassas till opposition bra många år. Det verkar som det krävs ett lag med förändringsmandat som gemensamt driver förnyelsen, som i min värld inte alls innebär "höger".

Sahlins tal blir för oss "Mona-fans" som vanligt värt att lyssna till. Ett tal som en avgående partiledare med ansvar ett tag till ska hålla. Men läget gör att det nog mest kommer att vara ett tal för den moderna politiska historien och för enskilda partimedlemmars minnen. Hur viktigt det än är som sägs, hur mycket framtid talet än må innehålla, så kommer något annan att vara partiledare efter mars, med ett eget lag och en egen dagordning. Om detta kommer vi lyssnare idag inte att veta något.

Fler som bloggar.
- HBT-sossen om Ulrica Schenström och nya moderaterna.
- Thomas Hartman om "Ahlin-affären".
- Studio Ett-inslag med bla Erika Ullberg och Eric Sundström.
- Kent Persson om "Ahlin-affären".
- Mats Engström om valberedande.

Annat:
- Ab-ledare om utbyte, Ahlin.
- AB, Karin Petttersson om ut ur djungeln.
- Artikel i DI av Ilija Batljan, Claes Nordmark och Hannu Jouhki

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,