måndag 20 december 2010

Dagens jultal: Arkelstens intro mer peppande än moderatledaren själv

Efter Reinfeldts åttonde jultal i eftermiddags skrev jag en kort kommentar på Facebook: Fia Arkelstens intro av moderatledaren var det som måste ha lyft de moderata entusiasterna mest. Inte huvudpersonen denna dag på Skansen, moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Det ska erkännas att jag fick besök mitt i talet så känslan stördes möjligen. Men inte var det särskilt mycket att, för att vara tidsmässigt inne, "hänga i julgranen".

Inledningen var självklar och gällde först det öppna svenska samhället. Att få välja partner exempelvis. Därefter kopplat till bomben i Stockholm och de följder den kan få i vårt samhälle. Reinfeldt talade runt en del om religioner, ömsesidig respekt och även om rätten att vara ateist. Att slå vakt om friheten var viktigt. Där rörde sig moderatledaren på sina egna marker, utanför den sedvanliga moderata retoriken. Positivt, delvis. Reinfeldt menade att högerns frihetsdebatt ofta har handlat om att Sverige ÄR ofritt och oftast kopplat till stat och byråkrati. Där invände moderatledaren med en mer positiv syn på svensk frihet.

Att reflektioner över valresultatet följde därefter var möjligen inte självklart. Det kunde ha varit mycket mer om "julklappsönskningar" till folket. Om inte till denna jul så kommande år. Lite drömmar om ett ännu bättre Sverige och lite upprördhet över orättvisor. I stället fortsatte Reinfeldt med tankar om väljargrupper som inte valde moderaterna. Det där ska man reflektera över. Varför hamnar Reinfeldt alltid vid maktfrågor? Det var som när alliansen bildades. Det var inte Reinfeldt som namngav de borgerliga till Alliansfritt Sverige. Han själv bjöd in till "Allians för maktskifte".

När tankar om förlusterna i de yngsta väljargrupperna berördes nämnde Reinfeldt jobben och bostäder som en förklaring. Eller för att uttrycka det tydligt med mina ord: att väldigt många av de unga går utan jobb och att väldigt många unga inte får en bostad gör de förbannade på moderaterna. Jag förstår de unga väljarna helt och fullt.

En sak från talet finns det anledning att bära med sig. Även om Reinfeldt väldigt snabbt gjorde det till en moderat angelägenhet. Men att svenska väljares förtroende för politiken stärktes så kraftigt i årets val är något som ger hopp. Själv hoppas jag att det är något som också mitt eget parti får del av och framför allt kan vårda. Ömt. Snart!

medier. DN. Svd
Mer:
- Ljudfil med talet på moderat.se
- Peter Johansson kommenterar...
- Martin Moberg om tom tunna
- Tokmoderaten om ett försenat valtal
- Alexandra Einerstam med ordmoln.
- Peter Högberg skrev före talet, något som undertecknad också gjorde.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,