tisdag 21 december 2010

MItt i Huddinge 21/12-2010: Brott, konståkning, avgången moderat och borttappat centerförslag

Startar idag ett försök att skriva lite kommentarer när veckans Mitt i Huddinge har kommit. Huddinge är min hemstad sedan 20 år. Här har jag min bas i politiken, dvs de medlemmar i mitt parti som nominerar mig och de väljare som jag representerar. Därför känns det viktigt att pröva den här (hoppas jag) traditionen och vi börjar alltså med tidningen den 21 december 2010.  Jag skriver inte så mycket om innehållet. Du som bor i Huddinge ska få tidningen och om inte så finns nätupplagan länkad ovan. Och självfallet: Jag kommenterar bara en bråkdel av innehållet.

*  Insändare:
Reagerar på Lotta Nordfeldt, centern, som är landstingsledamot. Hon skriver en kort insändare om att centern gärna vill att de som inte har SL-kort ska kunna åka "rabatterat på Stockholms vatten". Att så inte är fallet nu menar Lotta är "skandal". Jag känner Lotta och vet att hon är en engagerad person i många av landstingets frågor. Men att veckan efter att landstinget har fattat beslut om taxor och avgifter där centerpartiet inte på något sätt har drivit det Lotta för fram, tycker jag är ganska trist i politiken. Eller hur, Andersson på Kungsholmen?

Insändarsidan har också en annan kort..och just (om man så säger) "folklig insändare". Tommy Ledberg debatterar frågan om användningen av ordet "rasism" och verkar bli illa berörd över att begreppet används om "vi som inte sitter bredvid en invandrare på tunnelbanan". Tommy som är i det närmaste en granne till mig, har vad jag förstår debatterat detta förut. Jag hittar, om inte Tommy själv så i alla fall en med samma namn, hos vännen Erik Laakso där han skriver kommentarer i ämnet till Eriks inlägg. Men Tommy Ledberg, du i Mitt i Huddinge-insändaren. Begreppet är kanske inte det viktiga just här. Men synen du vill föra fram i Mitt i Huddinge är alltså en generell acceptans för rätten att inte "sitta bredvid en invandrare". Både du och jag gör som vi vill men jag instämmer nog i den som din motdebattörhar  att det har någon form av främlingsfientligt i sig.

*  Våldsbrotten
ökar i Huddinge, skriver Mitt i. Misshandelsbrotten ökar eller snarare antal anmälda fall av... Hot, sexbrott och bedrägerier ökar. Jag funderar förstås vad vi gör mer för att stärka tryggheten i Huddinge? Med vi menar jag de som styr. Jag ställde en fråga i fullmäktige för en tid sedan om unga flickors oro i Huddinge. Vi har stor anledning att göra mycket mer mot brott och för att öka tjejernas känsla av (och faktiska) trygghet. Och killarnas. Jag återkommer om detta. En faktor man ska komma ihåg är att Huddinge växer så det knakar och det påverkar förstås antalet...också vad gäller brott.

* Laga dessa förbannade rulltrappor!!
Den här gången är det en av rulltrapporna upp mot Södertörns högskola och Huddinge sjukhus som inte funkar. Du kanske minns liknande saker: Jag körde på facebook en morgonkampanj det halvår som rulltrappan i Huddinge centrum stod stilla. Och för att inte tala om den nu berömda men lagade (??) hissen i Stuvsta station som varit trasig i flera år.
Miljöpartiets Åke Askensten ställde frågan vid en fullmäktige om det skulle ha accepteras på, låt oss säga NK att en rulltrappa var stående i veckor och månader? Självklart inte. Även här - i kollektivtrafiken - bör ansvariga skärpa sig!

* Avgång: Mats Ununger, (m) valdes till ersättare i Samhällsbyggnadsnämnden men hinner inte ens formellt tillträda förrän han avgår. Bakgrunden är att han vid flera tillfällen har varit föremål för svartbyggsviten. Icke bra för en medlem i en sådan nämnd.

* Konståkare skuffas undan: Lovar att återkomma om artikeln som berättar om konståkningstjejerna i Drevvikens konståkningsakademi som får träna på Lidingö och Nacka. Christina Halmi som är tränare för tjejerna möts av tvärnej till de 15 timmars träningstid som man behöver. "Det är hockey då", blir svaret och vi har hört det förr. I och för sig har tjejerna, 9 år, i artikeln inget emot att åka. Men det här är en urgammal skevhet i idrottsrörelsen som i och för sig visar att hallkapacitet inte har byggts ut i tillräcklig takt i ett växande Stockholms län. Huddinge ÄR en hockey-kommun. Men jag delar folkpartiets Vibeke Bildts uppfattning i artikeln att tidsfördelningen måste ses över. Problemet är väl att V. Bildt har makten och problemen för konståkningstjejerna består.

Återkommer nästa gång Mitt i Huddinge läggs i brevlådan.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,