måndag 27 december 2010

Reinfeldt: "Stora ersättningssystem osynliggör människor"

I en intervju med Expressen utlovar statsministern fortsatta skattesänkningar. Det är innebörden av de "reformambitioner" som pratades om före valet. Nu blir det inte 2011 men "sen är det öppet" menar Reinfeldt. "Samtidigt finns ingenting av ljuspunkter för den som sitter fast i elände efter försämringarna av sjukförsäkringen. Så kan inte jag tolka Reinfeldts utspel i all fall. I intervjun menar moderatledaren i försvar för de sämre villkoren att försämringarna var "ett skifte som var nödvändigt".
Vi slutar helt enkelt att lösa arbetslöshetsproblemet med stora ersättningssystem som osynliggör människor, men genom finanskris och industrikris har det varit svårare eftersom vi förlorar jobb
Från intervjun kan också noteras att Reinfeldt inte verkar tror på ett stabilt moderat parti i den ledning som nu gäller.  På frågan om det finns en risk att det går för bra för Moderaterna just nu svarar han:
Det kommer snart förändras. Socialdemokraterna kommer snart få en ny ledning och de kommer att ge någon form av svar och då får vi en inrikespolitisk uppställning som vi känner igen med en allians mot någon form av opposition.
Ett något uppseendeväckande inslag i intervju är väl frånvaron av markering från Reinfeldts sida mot Sverigedemokraterna, ett främlingsfientligt parti som i år kom in i riksdagen. Där passar Reinfeldt och har inget annat att säga än att han alltid är försiktig med att göra sig till kommentator och kritiker av andra partier.
Den attityden har jag också mot Sverigedemokraterna och det har förstärkts av en höst där jag tyckt att det varit ett enormt mediaintresse. Då känner jag att det inte är min uppgift att bidra till det.
Sänkta skatter utan att antyda om att "varje krona har en baksida i form av välfärd", tystnad om Sd:s närvaro i riksdagen, beskrivningen av att "stora ersättningssystem osynliggör människor". Jaja.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,