onsdag 22 december 2010

De tystade revisorerna ska ersättas av politisk opposition

Idag på morgonen följer ABC-nyheterna upp den skandal om revisionsbesparingar som jag har tagit upp i ett par inlägg tidigare, dels i går men också direkt efter landstingsfullmäktige. Frågan har tack och lov växt och fått uppmärksamhet. En facebookgrupp har startats som protest. Nu på morgonen gör finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl ett utspel värt att lägga på minnet. I ABC-inslaget berättar man att besparingskravet innebär att de som granskar makten och verksamheterna - vården och trafiken främst - ska få en krymt budget från 36,7 till 24,7 miljoner. Det, menar revisorerna, innebär att man kan köpa in mindre extren hjälp. Ett exempel på effekter är att granskning av Karolinska sjukhuset inte kan bli lika ambitiös som tidigare.

Kenneth Strömberg
(S)-revisor menar, precis som de övriga revisorerna i sitt brev,  att det handlar om en munkavle och ett sätt att tysta kritiken.

Landstingsledningens svar är att "det är det värsta man hört". Sekunden efter säger finanslandstingsrådet att det är "oppositionens roll att vara "sträng och tydlig och granska oss". Så: 12 miljoner är det nu värderat till, det som landstingets oppositionspartier ska prestera i ökad granskning av alliansen?

Jag har tillbringat åtta år i landstingssalen och utan att överdriva kan man knappast påstå att alliansen har varit öppen för råd och synpunkter. Nu ska alltså, enligt Rosdahl, en del av granskningen av sjukhus och trafik skötas från den ena delen av landstingssalen på samma höga kvalitetsnivå som revisorernas granskningsprojekt? Vi ÄR i och för sig konstruktiva och inte minst Ilija Batljans insatser för att spara pengar på Nya Karolinska vittnar om potential och klokskap. Men oavsett det är det helsnett att lägga över ansvaret för nedskärningar på granskarna, revisorskollegiet, med hänvisning till att oppositionen ska ta sitt ansvar.

Fler: Helene Öberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,