fredag 3 december 2010

Skamligt, cyniskt och hjärtlöst

För ett par dagar sedan kom en rapport om ett stopp i Stockholms stadshus för det försök med sprutbyte som landstinget i bred majoritet har ställt sig bakom, undantaget moderaterna. Om den debatten bloggade jag här. I dag kommenterar Sanna Rayman på SvD:s ledarsida det "tilltag" som moderater i stadshuset nu ägnar sig åt. "Det är skamligt, cyniskt och hjärtlöst", skriver SR och jag håller med helt och fullt.

Det ligger möjligtvis något i den kritik som jag fick en gång i en landstingsdebatt av Birgitta Rydberg, fp. Oavsett hur fel det var så var "piken" ändå att jag enligt Rydberg "bara talade sprutor". Sprutbyte som samlingsnamn för en verksamhet som är mycket bredare än så är kanske snett. Men i det här fallet är det snarare synen att sprutbyte skulle vara en liberalisering av narkotikan som ligger bakom. "En heroinpolitik" som nuvarande finanslandstingsrådet Rosdahl beskrev förslagen om sprutbyte. Sanna Rayman argumenterar kort och bra varför så inte är fallet. Frågan är beslutad i landstinget. Nu signalerar staden en ny utredning, det gamla klassiska förhalningsknepet. Så genomskinligt.

Fler som bloggar.
- Jessica Rydell, Imike, Motpol, Stockholmsvänstern,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer (1)

Laddar... Loggar in...
  • Inloggad som
Jimmy Blondins avatar

Jimmy Blondin · 747 veckor sedan

Som tidigare hemlös narkoman i Malmö, och ve och fasa, med en hygglig medvetenhet om hur politiken styr eller inte styr ens destruktiva liv från dag till dag så representerade kvinnorna som arbetade på sprutbytet i Malmö en normalitet i vansinnet som jag levde i. De tog tålmodigt hand om mina sår i armvecket och tog med jämna mellanrum de väsentliga prover de skulle. Framförallt när jag blev ordentlig sjuk i hepatit B (återkom till Malmö från annat län utan sprutbyte) och när livet blev outhärdligt så fanns de där. De gjorde allt som stod i deras makt för att jag skulle få hjälp att komma från mitt grava beroende. Tyvärr insåg de allt för väl att för samhället är detta en icke fråga och att man slogs mot väderkvarnar. Självklart skademinskning, men inte enbart. Något måste ta vid när man inte orkar längre. Det går att förena en restriktiv politik med harm- reduktion, tro det eller ej. Missbrukare är rationella i sitt sammanhang men inte enligt politikens eller samhällets snäva synsätt.
Jimmy Blondin, Socialpedagog

Ny kommentar

Comments by