onsdag 15 september 2010

Ett Sverige som styckas upp

Jag skrev i somras några inlägg med tankar om de ökande klyftorna i Sverige. Varför, frågade jag mig, verkar det vara en politisk vilja för de som styr att öka klyftor mellan människor? Mitt eget svar var att det finns en djup ideologisk övertygelse att ett samhälle blir bättre för alla bara man har en liten piska som "svingar till" ibland.

Därför betalas sänkta skatter med närapå förnedrande slag mot de sjuka i form av sämre villkort och ersättningar. Därför ges sänkta skatter till stor del till dem som redan tjänar bra. Därför får stadsdelar med en befolkning som har högre sjuklighet inte resurser som parerar detta samtidigt som de som makten haver väljer att inte styra etableringar. Socialbidragskostnaderna ökar i klyftornas spår. Många barn och unga får sämre förutsättningar när de som bestämmer vägrar att inse behovet av särskilda resurser i vissa områden. Eftersom arbetslöshet, utanförskap, sociala problem och även någon form av demokratiskt underskott ofta dyker upp i samma stadsdelar blir de ökande skillnaderna i samhället särskilt tydliga där jag bor.

Inte för moderatledaren Reinfeldt. I gårdagens utfrågning av alliansledarna hävdar han i stället att hans regering minskar klyftor. Ett steg längre än tidigare i veckan då kommentaren var att klyforna inte allls ökar vilket de gör.

Jag kommer garanterat att återkomma efter valdagen med mer om det här. Det finns i mina ögon en utveckling idag som gör mig sorgsen där allianspartierna medvetet spelar på ganska säker planhalva. Sverige har, tack vara socialdemokratins politik och trots moderat NEJ till alla reformer sedan rösträttens införande, en hög nivå på välfärden. I förhållande till de som är "inne" är de som är "ute" färre. Det politiska inflytandet kommer aldrig att innehas av de som möjligen behöver politiken mest för sin "överlevnad". I stället bygger hela den samhällstanken på en solidaritet mellan människor. Där medverkar den nuvarande regeringen till en uppstyckning av Sverige som inte kan lappas ihop med enkla trollslag. Det där vet moderatledaren men förnekar utvecklingen av politiska skäl. En viktig anledning att byta politik och byta regering på söndag.

Tidigare inlägg om ökade klyftor: 1, 2, 3, 4,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,