söndag 5 september 2010

SIFO - en spegling av EGO-valet?

Dagens SIFO kan kanske  speglas på olika sätt. Av helt subjektiva skäl läser jag hellre Ekots rubrik, helt enkelt för att den har en mer angenäm "tuch" än mycket annat. "Knapp majoritet..." ger ändå en känsla av möjligheter. Även om SIFOs Toivo Sjörén säger att den tydligaste slutsatsen är att allianspartierna ändå har ett försprång i väljarkåren de senaste veckorna. I SIFOn ökar både V och Mp medan S når under 30 procent. Kanske en (S)-kostnad för det rödgröna samarbetet. Väljarna verkar vara blocktrogna men kan friare än tidigare vandra inom olika partier i samma block. Än så länge ser det ut som att en av många rysare kommer att bestå ända in på valdagens valvaka: kommer KD att få vara kvar i riksdagen? Ett ras ut och Reinfeldts regering tappar sitt underlag, möjligen. Som SIFO säger: vi vet inte om KD är inne eller ute idag.

GP har en analys om kärnväljare. Om detta får jag och andra återkomma efter valdagen. Men jag tror att tidningen är inne på rätt spår. Valdebatten har från dag ett haft ett spår där skattefrågan har legat som en plattform. En utgångspunkt för politiken som är (S) bortaplan eftersom skatten ses som ett verktyg snarare än som en fristående fråga. Men skattesänkningarna har oavsett vad man tycker om dem gett några hundralappar mer i plånböckerna till många väljare. Det är konkret och rakt, även om de motiveras med "jobb" som är en högst tveksam sak i sammanhanget. Även om fördelningsprofilen är usel och ack så moderat kan känslan av tacksamhet ändå ha tagit över den nraditionella rättvisehandling som väljarna i val brukar ge uttryck för. De sjuka och arbetslösa som har förlorat dramatiskt på politiken är inte och kommer inte att vara flest i väljarkåren utan är beroende av solidariteten från andra väljare. Kanske har Reinfeldt tillsammans med mediernas extrema hyllningar till moderatledaren och frånvaron av kritisk granskning gett oss ett EGO-val. Väljare som mer än vanligt röstar efter hur kalkylerna visar för den egna plånboken än efter vilken samhällsmodell man önskar.

En helt undanskymd sak i valrörelsen är intressant mot bakgrund av hur (S) kärnväljare sägs svika (S), exempelvis LO-medlemmarna. Den öppna enkät som LO-distriktet i Stockholm gjorde till LO:s medlemmar och som avslutades i våras fick ett entydigt resultat att LO-medlemmarnas åsikter även nu stämmer bäst överens med (S) och de rödgröna. Men vad gör, om det nu är fallet, att man lämnar (S) och de rödgröna för allianspartierna? Kanske tanken på den egna plånboken tillåts styra där också?

Reinfeldts allians har misslyckats med jobbet, inte klarat löften om bättre skolresultat, inte klarat av att ordna till problemen med köer i vården, skurit ner på utbildningsplatser, försämrat ersättningar och villkor för sjuka och arbetslösa, skrotat begreppet fördelningspolitik och mycket annat. Jag skrev för en tid sedan om de intressen som Reinfeldts regering jobbar för. Senast uttryckt i ett förslag som kommenterades i går av Maud Olofsson: framöver ska den som har en tvist med sin arbetsgivare om anställningen tvingas gå på en lägre a-kassa i stället för med bibehållen lön. En ren beställning av  Svenskt näringsliv och bara en liten pussselbit som läggs i ett nytt Sverige där maktbalansen mellan löntagare och arbetesgivare förskjuts till den senares fördel. Hela strategin dessutom dold i en kaskad av retoriska piruetter som de "nya" moderaterna gömmer sig bakom. En del medier talar om fastighetsskatten som förklaring: människor TROR att det blir ett dråpslag även om inte förslagen i  sig innebär det. Där har moderaternas rena lögnkampanjer tydligen gått hem.

Jag tror inte på min rubriks slutsats. Jag tror fortfarande att svenska väljare gör som man ofta gör: väljer välfärd före sänkta skatter och ser minskade klyftor som viktiga. Eftersom allianspolitiken är den motsatta borde rimligtvis också väljaropinionen vara annorlunda. Men om den vet vi ingenting säkert förrän vallokalerna har stängt. Jag vet bara att det är högst möjligt med en rödgrön valseger, rubrikerna i vissa medier till trots.

Fler som bloggar.
- Thomas Hartman om högern och facket.
- Lena Sommestad om saknade analyser kring högers och deras stöttepelare...
- Roger Berzell om mobiliserade borgerliga väljare.
- Robert Noord om hemliga kampanjpengar.
- Röda Berget om en sjukförsäkring.

Mer att läsa:
- SvD: Göran Erikssons analys.
- SvD om PR-spelet i valrörelsen.
- DNAB; Exp, om mätningen.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer (15)

Laddar... Loggar in...
  • Inloggad som
Det är ju så att vi i (s) inte har lyckats att lägga en tydlig vision för framtiden. Varit för mycket intresserade av att komma överens med (v) och (mp) i stället för att föra fram ett tydligt eget alternativ.

Här i Umeå gör vi som alltid vi går till val på egen valplattform i kommun och landstingsvalet. En plattform som är tydligt traditionellt socialdemokratisk. Kanske är nått att tänka på att det går bra för Umesossarna.

Vi kan inte vinna på att alliansen är dålig. Vi måste vinna på att vi har en bättre politik,

Nu har vi fastnat i högerretoriken och diskuterar bara skattesatser.. trist. Men men. Det är resultatet på valdagen som räknas... det är två veckor kvar tills dess.
1 replies · Aktiv för 760 veckor sedan
håller med dig i stort. Men även i Huddinge och Solna där jag är verksam har vi egna plattformar även om vi är tydliga med ett rödgrönt samarbete efter valet. Vi försöker vinna väljarnas förtroende på egen politik, främst. Möjligen att det kommunalt finns mindre tydliga konfliktytor i politiken. Men jag ser fortfarande möjligheter!
Instämmer helt i det Britta skriver. Man ska var försiktg med att utmåla medborgarna, som att de tycker fel. "Om nu partiet inte är nöjt med sina medborgare, så får väl partiet välja sig nya medborgare", för att travestera Brecht.

Umeå är ett bra exempel på hur man lyckas omvandla en stad från en gammal statsadministrativ regementsstad till ett dynamiskt, modernt regionalt centrum där utbildning, forskning, kultur och kringnäringar står för utvecklingen och politikerna spelar med. Jag bodde i Umeå ett par år i samband med lumpen i början på 70-talet och var med när den här utvecklingen började. Det är häftigt att se hur utvecklingen gått. Då kan man vara både glad och stolt sosse, liksom.

Lika stolt som jag är för att Umeå är europeisk kulturhuvudstad 2014, ett år som jag hoppas kunna fira med en valseger för en visionär, framåtsyftande politik för frihet, jämlikhet och solidaritet! Och en och annan könsneutral toalett. :)
1 replies · Aktiv för 760 veckor sedan
Håller som sagt med Britta och dig...
"Men skattesänkningarna har oavsett vad man tycker om dem gett några hundralappar mer i plånböckerna till många väljare. Det är konkret och rakt [...]"

Skattesänkningarna har gett betydligt mer än så, över tusen kronor i månaden mer i plånboken, för i princip alla heltidsarbetare. Inte heller kommer du kunna pricka in vad som som kan göras för att motverka den förda politiken om du inte utgår från fakta. Oavsett vad du tycker om verkligheten. När du inte orkar räkna rätt blir din egen kommentar varken konkret eller rak. Det är orsaken till motgångarna för (S) i nuläget.
2 replies · Aktiv för 760 veckor sedan
"Några hundralappar" torde stämma även på det du för fram. Det sista resonemanget av dig kan du säkert utveckla ännu bättre. Jag lägger sen inte tiden och kraften på räknande, Det finns andra som gör mycket bättre. Kan i det fallet rekommendera Marikas blogg Storstad som är bäst i grenen. http://storstad.wordpress.com/
Bekymret är att alliansen har lånat ur socialförsäkringssystemen för sina skattesänkningar. Tyvärr närmar man sig nu riktigt låga nivåer i såväl sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring. Vill man ha rejäl inkomsttrygghet så kan man inte lita längre på de allmänna systemen. Det gäller då att ta sina pengar från jobbskatteavdraget och köpa en privat försäkring. Har man inte en hälsodeklaration där det framgår att man är helt frisk blir det väldigt dyrt.... En hel del människor med kroniska sjukdomar kommer att ha svårt att få en vettig försäkring och därmed kanske svårt att få lån på banken för husköp.

Det finns ingen gratis kopp te.
Thorssons avatar

Thorsson · 760 veckor sedan

www.jobbskatteavdrag.se

Några "hundralappar"? Vilken värld lever du i?
1 replies · Aktiv för Alldeles nyss sedan
begriper inte flera kommentarers upprördhet att ex 11-12 hundralappar benämns "några" dito.
Thorssons avatar

Thorsson · 760 veckor sedan

Som kollektivansluten i byggnadsarbetarnas a-kassa med 24000 kronor i bruttolön så får man behålla 1340 kronor MER varje månad EFTER att a-kassan är betald, jämfört med 2006.

Skulle det vara småpotatis??
1 replies · Aktiv för Alldeles nyss sedan
begriper inte flera kommentarers upprördhet att ex 11-12 hundralappar benämns "några" dito.
Fredrik s avatar

Fredrik · 760 veckor sedan

Hej! Jag håller inte med dig, Peter. Alliansen har inte misslyckats med jobben - det har bla varit en finanskris och internationell lågkonjunktur som påverkat ekonomin och jobben. Skolresultaten - det har inte blivit bättre skriver du. Men vilka är det som regerat landet de senaste 30 åren och som drivit utveckling dit så att resultaten måste bli bättre? Problem med vårdköerna - det stämmer att köerna inte är bort än. Men nu mäts ju i vart fall köerna ordentligt, dvs vårdcentraler och sjukhus måste rapportera in, annars får de böter, och det måste ju vara en förutsättning för att man ens ska kunna mäta köerna. I Stockholm har vårdköerna halverats. Sjuka - det är 50 000 färre personer med SA idag (förtidspensionärer) och 100 000 färre sjukskrivna. Ska vi inte glädjas åt att dessa fått en lön att leva på och en arbetsgemenskap att känna gläjde i? Och fördelningspolitiekn - är det inte äntligen dags att låg- och medelinkomsttagare får mer i plånboken? När fick de något senast av (S)? Som du märker röstar jag på alliansen :)
Peter, med dina kontakter inom bunkern på Sveavägen finns det kanske möjlighet för dig att utnyttja dina kunskaper och tjäna några kronor? Kolla Ladbrokes odds:

”SVEN-ERIK ÖSTERBERG TAR ÖVER EFTER SAHLIN?
Alliansen går allt troligare mot en vinst i riksdagsvalet om drygt två veckor och kritiken mot Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin växer. ... Både opionsmätningarna samt de politiska oddsen talar sitt tydliga språk, stödet för Socialdemokraterna har dalat och 17 dagar innan valet ser det mörkt ut för partiet och dess samarbete.

Vem blir Socialdemokratisk Partiledare (efter Mona Sahlin)?
Sven-Erik Österberg 2,80; Thomas Östros 3,50; Thomas Bodström 4,25; Illmar Reepalu 4,50; Carin Jämtin 6,00; Anneli Hulthen 8,00; Helene Fritzon 9,00; Ylva Thörn 11,00; Leif Pagrotsky 21,00; Ilija Batljan 21,00; Niklas Nordström 21,00; Margot Wallström 34,00; Morgan Johansson 41,00; Pär Nuder 51,00; Wanja Lundby Wedin 67,00; Göran Persson 101,00″
1 replies · Aktiv för Alldeles nyss sedan
helt ointressant grej på Ladbrokes om du frågar mig

Ny kommentar

Comments by