fredag 17 september 2010

En valdag då du har ett ansvar för Sverige

är det dags för ännu en partiledardebatt i SvT. Genom den ska svenska väljare få de sista svaren på sina frågor och de osäkra ska ges ännu mer underlag inför sitt val. Debatten sätter (nästan) punkt för en lång valrörelse som i alla fall har pågått sedan årsskiftet. Nu övergår på ett sätt ansvaret till väljarna. Det där är något som inte alltid sägs tydligt. I valrörelser blir bilden ofta att politiken "svansar" och viftar för att locka väljare. Och visst kan det vara så. Men på valdagen bär du som väljare ansvaret. Inte bara för att bedöma partiernas förmåga att styra landet. Inte bara för framtidspolitiken. Genom rösten ger man också ett omdöme om den mandatperiod som har gått. Om inte det är en av valets uppgifter, när i så fall ska väljaren utvärdera och inte enbart grunda sitt val på framtidslöften?

Om vägvalet skriver Erika Ullberg bra:
Vill man ha det som idag med växande klyftor, utförsäkrade sjuka människor, näst högst ungdomsarbetslöshet i Europa, 25 000 färre välfärdsarbetare på fyra år, utförsäljningar av hyresbostäder, gymnasieskolor och vårdcentraler till reapriser? Eller vill du ha krafttag mot arbetskösheten, miljardsatsningar på välfärdens innehåll och anställda, mindre barngrupper på förskolan, jourläkarbilar till barnfamiljer, mer spårväg och nya tunnelbanelinjer, bättre spårförbindelser och klimatinvesteringar över hela landet, pargaranti på äldreboende och bättre hemtjänst, högre tak i föräldraförsäkringen och fler lärare i skolan?
Valrörelsen har inte bara gett fylliga underlag till väljarna. Det har delvis varit en smutsig tillställning där ibland rena och medvetna lögnkampanjer har förekommit. Högerns starka mediala dominans har märkts tydligare än någonsin med goda ord om Reinfeldts högerallians och motsvarande negativa om socialdemokratin och de rödgröna. Samtidigt har den politik som den nuvarande regering inte utvärderats ordentligt i medierna. Jobbpolitiken, där det skiljer ljusår mellan löften om fler jobb och minskat utanförskap som blev det motsatta, är en fråga där regeringen är på väg att nästan klara sig från granskning. Fortfarande finns chansen att ge det självklara betyget icke godkänt genom att rösta bort Reinfeldt.

En fråga där de ideologiska skillnaderna i bland blir mycket tydliga är sjukförsäkringen. Effekterna av regeringens politik, som genomförs för att skrapa ihop skattesänkningspengar, har beskrivits av många. En av de är Emelie Holmqvsist. Om detta skriver många och några länkar snor jag genom S-buzz av Joakim Hörsing.



I går körde partiledarna något av slutrepetition i fyran. Ikväll är det dags för den "riktiga" debatten i SvT. Lyssna, ifrågasätt, tänk till och bestäm dig sedan. Ett val är också ditt ansvar för hur Sverige ska se ut framöver.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om ,