fredag 10 september 2010

Reinfeldt slåss för skattetrycket i nya retoriska piruetter

Min gissning är att valforskarna så småningom kommer att visa att årets val var något av skattevalet. Det verktyg för hur saker vi bestämt att vi ska lösa tillsammans ska betalas är nu mer än verktyg när det läggs som bottenplatta för hela samhällsdebatten. Välfärden och tryggheten som förut var utgångspunkten blir bisaker. Det jobbskapande som var 2006 års debatt hamnar i skuggan. Det senare förstås inte märkligt eftersom arbetslösheten har ökat.

I denna miljö av skattediskussioner har socialdemokratin aldrig trivts. Det tidigare gällande "normen" har varit en bastant uppslutning kring skatter som ett sätt att finansiera vård, omsorg och olika trygghetssystem. Sverige förändras.

Alliansregeringens
grund lades när moderatledaren förnyade partiets retorik. Bo Lundgren finns sparken. Han hade försatt moderaterna i en helt orimlig situation med tal om skattesänkningar på 130 miljader. På den tiden kopplades skatter direkt till den välfärd det betalar för. Reinfeldt tog över och varnade för den moderata "skattesänkarboden" och talade om "myntets andra sida" som besod av välfärd. Det var valvinnande. Reinfeldt började nu sänka skatter och kom upp i nivå med det som företrädaren hade tvingats avgå på. Den här gången med total tystnad om "myntet" och skattesänkarboden."

Idag svänger Reinfeldt om skatter, verkar det. Redan tidigare i år har han hunnit med piruetter i frågan. Ena veckan ska de fortsätta sänkas. Veckan efter ska välfärden komma först. Veckan därpå är vi tillbaks till startpunkten. Och i dagens DN säger sig Reinfeldt vara nöjd med skattetrycket. Jisses!! OM jag hade tid skulle jag gräva i den hög av tidigare uttalanden, i borgerliga blogginlägg och annat som talar om detta på ett helt annan sätt. Reinfeldt själv stoppade skattefokuseringen i Almedalen och började tala "välfärd först". Det ändrades och framme vid sommartalet blev skattesänkningar åter det centrala.

Idag, en vecka före valet, gissar jag att Reinfeldt tolkar mätningar som i alla fall att den moderata basen är "säker". Därför kan han fly tillbaks till tipset från ungdomens böcker. "I Sverige vinner man val bara om man låter som en sosse": Därför talar Reinfeldt så gott om skatter idag och så väl och välfärd. Dagen efter valet ställer han sig åter i sin nyöppnade skattesänkarbod och delar ut gåvor, mest till de som redan har. Han är retoriskt ganska fräck.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,