söndag 12 september 2010

Oväntat snäll valrörelse?

En vecka kvar till valdagen och jag har anslutit mig till Per Ankersjös uppmaning att skriva om politik i stället för om opinionsmätningar. Peter, Per, Magnus och Mary har också hängt på uppmaningen. I det här inlägget berörs mer valkampanjen än de politiska alternativen, något som i min uttolkning av "uppropet" är tillåtet.Valkampanjen, ja. Idag skriver SvD:s Göran Eriksson en analys av densamma i sju punkter. Rubriken är "Oväntat snäll valrörelse".


I analysen
menar GE att det är fel att valår och valkampanjer ger jämnare opinionsläge mellan blocken. 2010 års val är inte ett grönt val, jobben är viktigt men det är snarare en pensionärsvalrörelse, Sverige har inte kopierat in allt av Obamas sätt att jobba och GE skriver också att det är mer av personvalrörelse, en förtroendesak om statsministerkandidaterna. Under rubriken "Den smutsiga valrörelsen" tar GE utgångspunkt i de sociala medierna och gör analysen att "hittills har årets valrörelse varit rena söndagsskolan jämfört med 2006".

Jag både hoppas och tror att det där är resultatet av medvetna val och en medveten självstädning. För egen del deklarerade jag i april min blogg som en som ägnar sig åt "Ren bloggning". I huvudsak tror jag att jag håller löftet även om en och annan ibland tolkar in att den sakpolitiska kritiken behöver vara mild, annars är det smuts. Så är det förstås inte. Tvärtom behövs tydlighet om var skillnaderna ligger men det ska göras om sakfrågor och värderingar, inte genom angrepp på personer. Till den rena nätvalrörelsen har många bidragit. Tidigare skrev bl.a. Kent Persson och Johan Westerholm på Brännpunkt ett inlägg om ren valkampanj. Den som vill hitta brott mot detta positiva kan säkert göra det. Men i huvudsak tror jag att Göran Eriksson gör rätt analys även om söndagsskolemetaforen kanske inte håller alla gånger.

Valrörelsen
utanför nätet har delvis haft en skitig ton. Därför känns Ilija Batljans "Pepparkakskampanj" befriande. Hans kampanj vill visa att det är den egna politiken som ska vara fokus:
–Väljarna kräver av oss att vi ska prata om vår egen politik med en tydlig varudeklaration inför valdagen. Fokus ska ligga på den ideologiska basen och inte på teknikaliteter. De vill inte höra oss smutskasta varandra eller komma med beskyllningar. De är kloka nog att dra sina egna slutsatser
En kandidat som redan i opposition före valdagen har bidragit till att "spara hem" sådär 7,8 eller 9 miljarder av skattebetalarnas pengar på bygget av Nya Karolinska har mycket annat att ge och tala om än om andras politik.

I sin korta analys förbiser Göran Eriksson en sak. De traditionella mediernas roll och sätt att spegla valrörelsen 2010. Mer om detta kommer efter valet i en rad analyser och säkert i en rad inlägg från min blogg. Men redan nu finns några underlag för att tycka till. I veckan skrev DI om en analys av Jesper Strömbäck som gör analysen om ett medieval som har gynnat alliansen. En mening i DI lyder.
Sahlin har förekommit i 18 negativa och tre positiva nyheter under perioden, medan Reinfeldt har förekommit i tolv positiva och fem negativa sammanhang.

I den kartläggningen ingår också Göran Erikssons egen tidning. Den mer forskaranknutna analysen ger alltså samma slutsatser som den jag själv har skrivit om i  ett antal inlägg. Även bloggare som Johan Westerholm har uppmärksammat den "högerns eko-kammare" som i hög grad påverkar det demokratiska samtalet och som verkligen behöver motvikter. En viktig av dessa inför kommande val är det progessiva bloggnätverket Netroots.

"Ren bloggning" på nätet. Ilija Batljan och pepparkakor. Två inslag i årets valrörelse värda att lyfta fram som bidrar till den "söndagsskolevalrörelse" som Göran Eriksson skriver om. Nästa steg är att någon företrädare för "gammelmedierna stiger fram med samma höga ambitioner om renhet och saklighet. Tidningen Expressen, måhända??

Mer om detta.

Lena Sommestad, Johan Westerholm,
Sveriges radios program "Medierna":


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,