lördag 11 september 2010

Moderat otydlighet om utförsäljning av sjukhus ökar

Så sent som i går kväll skrev jag om de snurriga turer som moderaterna tar i frågan om Danderyds sjukhus ska säljas. Då var det Filippa Reinfeldt som menade att (S) inte talar sanning när man efterlyser besked. Idag ökar osäkerheten om vad moderaterna vill. Det verkar som om delar av partiet vill sälja sjukhus medan andra inte vill. Hela historien påminner om 2006 då moderatledaren Reinfeldt tvingades ta avstånd från försäljningsplaner och inrättande av vårdgallerior, något som enligt moderaternas Catharina Elmsäter-Svärd har bakbundit partiet som under fyra år inte har kunna gå vidare med försäljningsplanerna.

Men
nu verkar det vara dags. Ett väl fungerande sjukhus som Danderyd ska säljas, om nu Filippa Reinfeldt har fel i sin dementi och andra har rätt. Det verkar också som man argumenterar att "byggnaderna ska inte säljas". Däremot delar eller hela innehållet i vården innanför väggarna? Läget verkar efter dagens notis i SvD mycket oklart.

Moderaternas ledare i landstinget uttalade tidigare i veckan, och jag skrev om det i går:
"I SvD den 24 juli utvecklade moderaterna sina åsikter under rubriken "Vi går vidare med privat Danderyd". I själva artikeln beskriver moderaterna hur låsta man har varit därför att Fredrik Reinfeldt hade gett ett vallöfte om att inte sälja. I artikeln heter det att det "nu finns ett internt tryck som gör att vi inte vill bli låsta i fyra år till,"
I dagens SvD-artikel är "beskeden" dessa:
Men när SvD talar med Catharina Elmsäter-Svärd ges plötsligt ett nytt besked.
–Vi har inga planer på att sälja Danderyds sjukhus lika lite som vi sålt något annat sjukhus. Vi har allt fokus på innehållet och vårdkvaliteten, säger hon.
Det hon menar är att Moderaterna inte kan tänka sig att sälja själva sjukhuskroppen, öppnar man för en annan driftform.
–Jag är öppen för att vi kan ha en eller flera privata vårdgivare på hela eller delar av sjukhus.et Men det är inget vi planerar för idag, säger Elmsäter-Svärd till SvD.

Förvirringen är total. Filippa Reinfeldt måste återkomma före valdagen med besked om vad som gäller.

Mer att läsa:

- Aftonbladet om krav på utförsäljningslag.
- SVD om utförsäljningslag
- DN om utförsäljningslag

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,