Jag missade den stora partiledardebatten om skolan igår. Av de mediala rapporterna att döma verkar det ändå, mitt i valrörelsehettan, ha funnits någon form av konstruktivitet om hur skolan ska utvecklas. Ordning och reda, friskolor, mätning av kunskaper mer än inhämtandet (dvs betyg) och annat välkänt verkar ha dominerat. Tyvärr ser det ut som om det som exempelvis Skolverket pekar på som en av de stora orsakerna till de områden som brister mest, segregationen, blev en parantes i debatten. Åter ett område där samhällsdebatten vrider och sätter fokus på något "medeltal" och glömmer den mindre grupp som ligger sämst till. En trist utveckling om det stämmer.
Skolverket visar gång på gång hur segregationen och sådant som föräldrarnas utbildningsbakgrund påverkar enskilda elevers resultat. Ska brister i elevens förutsättningar kunna pareras krävs resursförstärkningar, också sådanat som riktar sig till de elever som behöver extrastöd. När politiken missar det perspektivet kommer man heller inte att få upp de grupper av elever som ligger sämst till.
En något smålustig grej ser jag i citatform. Moderatledaren lär ha anklagat (S) för att "kopiera" allianspolitiken på skolområdet. Nu är det ju Reinfeldt som på hela den politiska skalan har snott socialdemokratisk retorik även om politiken i praktiken är den "gamla moderata". Därtill har ju borgerligheten tidigare skällt på (S) för att en omprövning måste ske. Man borde kanske vara nöjda i stället för att skälla.
Även om mycket verkar ha kretsat kring bredare perspektiv än valdagsresultatet och skolan så påverkar det i högsta grad förutsättningarna. Resurserna är en sak: väljer vi att avsätta pengar till fler lärare och stöd till elever eller väljer vi att gå vidare med sänkta skatter? Det är inget "flum": för vilken politiker som helst är det verkliga prioriteringar där det senare ger mindre resurser. Den som hävdar motsatsen har också bevisbördan.
För övrigt verkar faktiskt Maud Olofsson fått visst genomslag för ett positivt talesätt om att skolan behöver både "ramar och kramar". Och så...skriver Rasmus Holmberg en bra redogörelse.
Fler som bloggar:
Roger Jönsson, Peter Högberg, Kulturbloggen. Mats Gerdau,
Mer att läsa: AB:; SvD2, Exp, AB Analys,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, val 2010, skola,