torsdag 23 september 2010

Vem känner lockelsen till ett krisparti?

Ser att gårdagen var dagen då det verkligen skulle sägas: "Socialdemokratin är i kris". Signalerna är viktiga. En minsta avvikelse från "krisspåret" hade fått medier och interna tyckare att gallskrika under många år. Och ett tapp på 127.000 väljare och 17 (?) mandat i riksdagen kanske inte kan beskrivas annorlunda. En delförklaring är att det bara är lite drygt hälften av LO:s medlemmar som ser (S) som sitt parti. Krisstämpeln må vara riktig och sakligt rätt men frågan är väl om lockelsen ökar om det mörka snarare en motsatsen betonas.

Att fyra perspektiv nu ska "utredas" under okänd tid känns som en riktig lösning. Ibland blir valnederlag förknippade med enskildheter och analyseras utan helheter. Nu blir det inte bara "flygbladen som var fel". Politik, värderingar, analys av valresultat och partiets organisation, allt är områden där framgångsfaktorer också kan finnas. Jag hoppas att just det sista blir det som jobbet fokuserar på. Ett tröskande i surmulenhet och gyttja i tre år framöver kommer utan tvekan att föra partiet ännu mer i fel riktning.

Låt utredandet bli ett snabbspår och kombinera det med att ställa hela partiorganisationen i valrörelseläge från nu! Några inslag i själva analysen borde ändå vara självskrivna och kan spikas redan idag: LO-s medlemmar som svek, väljarna som gått från att ha varit en av västvärldens mest stabila till en väljarkår som rör sig mellan partier, splittrar röster, byter partier och bestämmer sig sent. En politisk valdebatt som utgick från skattesänkningar som blev alltings referensram. Ett moderat parti som snodde hela (S)-retoriken samtidigt som politiken är den motsatta på många områden. En förd politik som ökar klyftor men där de som drabbas av klyftorna inte är och inte kommer att vara "flest". Ett rödgrönt samarbete jag själv tror på till ett hundra procent men där delar av väljarkåren inte önskade Ohlys parti. Dessutom ett samarbete som oavsett dess positiva delar gjorde att (S) som parti i alla fall delvis tonandes ner som "politisk kraft". En medial situation som gav bilden av glada allianspartier och motsvarande mörka bild av de rödgröna och inte minst av (S) och Sahlin.

Tröska på då, ett tag, men försök fatta att människor söker ljuset och det som glittrar. Ett parti med stärkt krisstämpel är sannerligen ingen lockelse. Glöm inte, som ofta, de goda exemplen i eländesbeskrivningarna!! Hela valorganisationen är i min bild lokalt från Solna ett sådant. Lyft fram det som fungerade och lyft fram engagemanget. Men visa också varför (S) inte är i kris överallt. Socialdemokraterna gick fram i Sigtuna, bland annat. Vad är förklaringarna? Vad kan andra lära av? Vi har en tendens att lägga det positiva till handlingarna och vältra oss i eländet. Precis så vill Reinfeldts parti att vi gör i fyra år. Så får det inte, säger inte, bli.

Om partiets organisation och behov av utveckling har jag skrivit Pm och utredningar sedan 1990.talet. Ser jag tillbaks på de punkterna gäller fortfarande samma behov av organisationsutveckling och omställning......En del av det på min gamla blogg.....

Fler som skriver:
Veronica Palm, Jonas Morian, Johan Westerholm, Scaber Nestor, Peter Högberg, Robert Noord, Lena Sommestad, Marika Lindgren Åsbrink, Thomas Böhlmark, Ewa Jansson, Anders Nilsson, Johanna Graf

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer (21)

Laddar... Loggar in...
  • Inloggad som
Hmm. "LO:s medlemmar som svek". Jag tycker det är ett problem att alla LO-medlemmar förväntas rösta S, och banden som finns däremellan. Nu är jag inte längre LO-medlem, eftersom jag har bytt jobb och därmed fackförbund, men som SEKO-medlem röstade jag inte heller på S. För mig är fackföreningsrörelsen självklar för att stärka arbetstagaren, men det är lika självklart att jag t ex prioriterar miljöfrågorna på ett sätt som S (och tyvärr inte minst LO-förbunden) har lång väg kvar till att göra. Att det skulle innebära ett svek gentemot S tycker jag är väl magstarkt. Då svek väl S mig lika mycket. S och LO-förbunden måste förstå att fackförbundens medlemmar inte längre är mallade efter en S-prototyp. Klipp banden och låt respektive organisationer stå på egna ben! Eller är man en sämre LO-medlem för att man röstar grönt?! Hur man däremot får ihop ett fackföreningsmedlemskap med en alliansröst har jag personligen svårare att förstå, men återigen; frågan är vem som sviker vem...
/Karin Reuterswärd
2 replies · Aktiv för 757 veckor sedan
Karin, älskade vän. Jag tror att vi talar olika saker. Du tar upp det jag kallar "facklig-politisk samverkan" som ju inte är något nytt i Sverige. (sen....1889 typ.) Tanken är ganska klok: mycket av det som stärker folk i form av välfärd och trygghet i jobbet kan grejas i avtal mellan arbetsgivare o arbetstagare. Det som inte går att nå framgår för där, sett till de anställdas villkor, kan drivas politiskt. En inte helt misslyckat strategi för svenska folket...

Det jag dock skriver om i inlägget handlar inte om det. Det gäller en ren valanalytisk notering att (S) har svårt att vinna val om alltför få LO-medlemmar sviker. Så skedde i år vilket är en förklaring. Om detta handlar mitt inlägg i den delen.
Jag är inte med. Det kan bero på att jag har undervisat hela dagen, så jag knappt vet vad jag själv heter. Eller så beror det på något annat ;-p Och det är nog mest valet av ordet "sviker" jag hänger upp mig på. Om du menar att S har svårt att vinna val om LO-medlemmarna röstar på andra partier förstår jag dig bättre.
Peter Linds avatar

Peter Lind · 757 veckor sedan

Peter,

Det är det socialdemokratiska partiet som är problemet, och även du är en del av det. Ni vägrar konsekvent att se bjälken i det egna ögat utan pekar gärna och ofta på att antingen era politiska motståndare eller till och med väljarna har gjort fel på något sett för att förklara nederlaget. Medlemmar som tänker fel sorteras snabbt ut i kylan, exempelvis Anders Nilsson som på nedan länk skrivit en utmärkt analys som jag tror att den större delen av svenska folket ställer upp på:
http://ekehog.blogspot.com/2010/09/ar-det-att-for...

Självgodheten vill inte släppa, trots en förudmjukande valförlust.
1 replies · Aktiv för 757 veckor sedan
Ja, Peter. Inte helt enkelt att förstå ditt budskap i relation till en analys av ett valbakslag. Min egen övertygelse om kritik mot "politiska motståndare" är att det är och MÅSTE vara en del av politiken. Då talar jag politisk debatt och inte smutskastning. En regering , en makt bara MÅSTE granskas och där är oppositionen en viktig del. Du kan säkert lika bra som jag komma på exempel där politisk opposition inte finns. Det samhället vill vare sig du eller jag ha.

När det gäller din hänvisning till Anders Nilsson.......Jag vet inte hur feltänk ser ut i det parti jag har varit med i ganska länge. Socialdemokraterna har varit och är ett starkt parti därför att vi under alla år har haft konstruktiva kritiker som tagit debatten. Debattens vågor brukar gå tämligen höga och vanligtvis kombinerat med en god ton. Vad du menar med att folk "sorteras ut i kylan" får du återkomma om. Om du har substans i det du anför förstås.
Jag tycker att man ska ta till sig all kritik man får och lära av den.
* Nu är det så att socialdemokraterna har medierna mot sig, medierna ÄR blå och det kan vi inte förändra i sig, bara förhålla oss till och förändra oss själva.

* Vi måste se att den stora väljarkåren är välutbildad och inte kan se sig som en del i en "arbetarkommun".

* Vårt namn ska vara attraktivt, välbeskrivande av nuvarande verklighet och kanske ta bort "arbetar"-prefixet och kanske heta något i stil med "Socialdemokraterna för alla". För det är ju faktiskt det vi VILL vara för människor. NOG SÅ VIKTIGT.

* Stå tydligt upp för och berätta att det finns ett välfungerande alternativ för de arbetslösa och utfärsäkrade, så de inte känner att de "måste" välja SD för att protestera. Få väljaren att istället vilja protestera med oss.
Jag skriver här för att jag efterlyser länkar om Socialdemokraternas framtidsdebatt. Om du, eller nån läsare här vet det skulle jag bli glad att få veta mer.

Jag vill skriva om partiernas framtidsvisioner men hittar INGET på nätet om S.

Om man googlar på Socialdemokraterna och olika sökord som framtiden eller framtidsvisioner hittar man nästan inget.

Finns denna debatt?

Om den finns, var finns den?

Om inte, kan Socialdemokraternas problem bero på det?

Jag har skrivit om partier och framtidsvisioner här:
http://ligator.wordpress.com/2010/09/23/framtidsv...

VAR finns framtidsdebatten?

/Torbjörn
7 replies · Aktiv för 757 veckor sedan
Hej Torbjörn, jag undrar detsamma, är den lilla debatten, det som du och jag skrev just nu kanske??
Ja kanske det.

Det finns http://www.eftervalsdebatt.se/ ,men det är en eftervalsdebatt och ingen framtidsdebatt med visioner.

Prova att googla på framtiden och Socialdemokraterna och framtidsvisioner och Socialdemokraterna. Gör sen exakt samma sak men med moderaterna eller Centerpartiet eller Piratpartiet.

Du kommer att bli chockad!

Det blev jag!
Ja, nu har jag haft tid att titta, det är ju inte någon imponerande samling dokument om man så säger. Moderaterna och SD har satsat med sina framtidsdokument. Nu gäller det att hänga på tycker jag.
Det sjuka är att väldigt många röstat på Sd för att de har "lösningar" på krisen.

Nu gäller det för S att hitta lösningar också. men det är tunnsått. Hittar du några visionärer får du gärna tipsa mig.
Japp, jag vill minnas att det också var så att många som röstade på NYD när det begav sig, också hade uppfattat att NYD hade levererat "lösningen på krisen".
Så, kära krisgrupper i S, nu gäller det att leverera lösningar, både de som sitter utanpå som namnbyte och bortrensning av för mycket "arbetar"-prefix och sedan spalta upp den där visionen, som sträcker sig om inte 100 år i framtiden, så åtminstone 50 år.
För att överdriva kraftigt. Jag har skrivit 5.000 inlägg om (S) framtidsdebatt men kanske inte använt ordet. En del av detta finns ju också skrivet av mig och fler under brinnande valrörelse. Även efter 2006. Inte minst finns en del efter kongressen 2009. Även om en del - även partivänner - säger sig sakna framtid...så finns i alla fall ganska välgjutna ramar för en sådan "plan".
Ja, du har legat i. (Du får döpa om dokumenten) så blir de mer sökbara.
Jag saknar också "framgångssossarna", de som gick fram i valet, i utvärderingen. Norrlandslänen, norrlandskommunerna, Sigtuna, Gyttorp mfl. Och jag tror att erfarenheten från Västerbottens inland är helt annorlunda än Sigtunas och Gyttorps och Gyttorp skiljer sig från Sigtuna osv. Men dessa erfarenhetern måste vägas in. Har man perspektivet från den Stockholmsdominerade gruppen? Säkert, det är utmärkta människor och kloka som f-n. Så låt oss "bombardera högkvarteret" och se till att avhålla oss från äreräddnning. Givetvis måste någon och några ta ansvar, och då menar jag det och inte 2000-talets definition, den att ansvar bara betyder högre lön. :)
1 replies · Aktiv för Alldeles nyss sedan
Jo, det där är intressant det där MEN det går inte att direktöverföra lokala förutsättningar centralt på något sätt. Här uppe i norr har vi en Tornedalskultur i botten, som också delvis göra att vi röstar rött, år ut och år in. Ibland med något instick åt något annat håll, typ centern eller folkpartiet, men det slås nävar i borden efter en stund och sedan tar man tillbaka sossarna igen. Sedan har vi några starka namn som Pedersen i Luleå kommun (omtyckt i alla läger och Bucht i Haparanda (även han omtyckt).
Jag blev imponerad av den här analysen: http://www.dn.se/debatt/sa-blir-socialdemokratern...

Min fråga blir helt enkelt: Hur många ledande Socialdemokrater sitter hellre kvar på sina poster i ett krympande S än släpper fram förmågor med mer relevant kompetens.
1 replies · Aktiv för 757 veckor sedan
Jag tycker att Peters debattinlägg är värdefullt. Men att ifrågasätta kompetens...nepp. Inte samma plus från mig.
Ordet "kris" används lite väl frikostigt tycker jag. Varför inte bara kalla det nedgång? Medlemsantalet har gått ner, och rösterna var färre än önskat. En krissituation kräver snabba lösningar. Hur vi ska bygga oppositionen mot högerpolitiken däremot, är en fråga som kräver öppensinnad debatt och långsiktigt tänkande.

Och den rödgröna oppositionen består också av en mängd utomparlamentariska organisationer, som bygger gemenskap och fungerar som praktiska tankesmedjor, glöm inte det. Lyckas vi främja känslan av solidaritet och ansvar så kommer folk att rösta rätt också.
1 replies · Aktiv för 757 veckor sedan
yes, David. Håller med. Men har förstått / anat att processen blir lång....
Magnus Es avatar

Magnus E · 757 veckor sedan

Jag är väl inte helt säker på att det här med att analysera kommunalval där S gick fram istället för att backa ger så mycket. Kommunalt så handlar det så mycket om lokala frågor och om det är nåt man ser när man tittar närmare på kommunala valresultat så är det att folk röstar annorlunda kommunalt än på riksnivå. Nån nämnde att s gick fram och gjorde ett bra resultat i Sigtuna och det stämmer bra. Fast samtidigt så bör man kanske poängtera att många av de som valde s kommunalt i Sigtuna lade sin röst på alliansen i riksdagsvalet. S gjorde ett markant sämre val till riksdagen än kommunalt i Sigtuna. Det är ju i rikspolitiken som förtoendet för s har rasat och orsaken är som jag ser den väldigt enkel. Folk "köpte inte" det Rödgröna samarbetet. Vissa s väljare skrämdes bort av V och andra av Mp samtidigt som S inte vann en enda röst på samarbetet.

Ny kommentar

Comments by