söndag 12 september 2010

Sahlin i ny debattvinst mot Reinfeldt



Idag
var kvällen då inte ens Sahlin-kritikens absoluta bastion i Sverige, tidningen Expressen, i Agendas kommentarer kunde göra något annat än att likställa Sahlin och Reinfedlt, om en med en självklar slutsats att den senare ändå vann. För den med mer lyssnande förmåga ligger nog den motsatta slutsatsen till hands: Mona var lysande. Reinfeldt pressad. Det sistnämna just i de frågor som borde ha präglat valdebatten men som har haft svårt att komma fram i ljuset.

Sen kan man som Mats Knutson gör i sin analys: fråga sig om det fanns något av "game changer" i debatten, något som bryter det som ger allianspartierna ett försprång idag. Möjligen blev en "nyhet" den helhet av samhällsförändringar som Sahlin lyfte fram något som får väljarna att tänka till en extra gång. Det ÄR inte ett val om "gamla hederliga sossevälfärden och lite skattesänkningar på det" som valet gäller.

Jobben: Sahlin konkreta besked om en aktiv jobbpolitik. Reinfeldt bara med sänkta skatter som lösning.
Segregationen: Sahlin med ambitioner att satsa på de utsatta bostadsområdena. Reinfedlts med sänkta skatter som lösning.
Sjukförsäkringen: Sahlin med förslag om ett återupprättat system där trygghet kombineras med rehab. Reinfeldt med det omvända som gäller den som jobbar där drivkraften är sänkta skatter. Här, för de sjuka, är det piskan som gäller som drivkraft.
Sammanhållningen. Sahlin med en politik för minskade klyftor. Reinfeldt som talar om att inte dela upp och i nästa andetag pekar han finger på sjuka och arbetslösa.
Miljön: Sahlin med konkreta besked om en offensiv miljöpolitik. Reinfeldt med nej till att göra mer på hemmaplan.

Försöker jag hitta en punkt där moderatledaren kan koras som segrare blir det svårt. En "miss" av Sahlin var möjligen att hon efter Reinfeldts tårframkallande replik om hur viktigt det är med jobb, hade gått att tyst viska: "Under din tid har arbetslösheten ökat". Eller "Under tin tid ökar socialbidragen till de som tvingats ut från trygghetssystemen.."

Annars tycker jag att debatten i sin helhet lyckades visa de viktiga vägval som Sverige står inför. Sahlin fick också fram en del "djup" i den borgerliga strategin som att jobbskatteavdraget bara kan bli det regeringen lovar att det ska bli om lönerna samtidigt sänks. Något som Reinfeldt förstås inte vill tala om. 75.000 nya jobb hade avdraget gett enligt moderatledaren medan Sahlin inte såg någon jobbtillväxt som effekt.

Det fanns tillfällen då Reinfeldt lyfte sig från den blandning av butterhet och ledsamhet som utstrålades. Det var tillfällen då han tillgrep en kopierad "sosseretorik", blundade för en ökad arbetslöshet och talade engagerat om jobben betydelse. Den som vet verkligheten genomskådar ganska snart retoriken mellan de framtrillande tårarna.

Sahlin markerade på punkt efter punkt ett försvar och en utveckling av den svenska välfärdsmodell med gemensam finansiering över skatter som den bygger på. Reinfeldt försöker köra båda spåren parallellt, något som har tveksamma förutsättningar att lyckas. Retoriskt, alltså. I handling kommer sänkta skatter alltid först.

En vecka kvar..


Mer att läsa: DN, SvD, AB1, AB, retorik, Exp,

Fler som bloggar:
- Alliansfritt, Reinfeldt om flygskatten
- Alliansfritt: Reinfeldt har missat ökningen av klyftorna.
- Roger Jönsson om Sahlins insats.
- Peter Högberg med film om vad som står på spel.
- Röda Berget om blek Reinfeldt,
- Mats Engström om miljödelen i debatten
- Johan Westerholm med duellanalys.
- Min analys från förra veckans Aktuellt-debatt.
- till och med Lotta Gröning är Sahlin-positiv.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer (32)

Laddar... Loggar in...
  • Inloggad som
Jag antar att det är subjektivt, Sahlin var inte en vinnare i den debatten enligt mig. Men jag orkade bara titta i 10-15 min

Sahlin jamade på med klassisk sosseretorik a la 1980..
Inte för att Reinfeldt kom med så mkt nytt kanske, men han höll fast vid och försvarade sin politik utifrån alliansen ideologi, och dom har trots allt bevisat att dom kan ta hand om landet i en av de värsta finanskriserna sedan 30-talet...

Synd för S att Sahlin är partiledare, att ledarskapet håller fast vid gamla knep som bevisligen inte funkar och att dom låter sig dras baklänges av V och vänstergardet i S+Mp.

Framförallt kan man inte gå in en debatt om jobb med argumentet att det skall bli bättre för dom som inte har jobb !!!
Man måste tala om HUR man skall fixa jobb till alla!
Tur, för S, att RUt inte kom upp (iaf inte då jag såg) då Ki nu också har släppt siffror som visar att det går +-0 -rent statsekonomsikt då.
För dom 5000 som jobbar med hushållsnära tjänster så skulle jag trp att det känns bra mkt bättre och ger bra mkt mer framtid att ha ett "riktigt" jobb än att gå på akassa eller jobba svart ?
/K
2 replies · Aktiv för 759 veckor sedan
Fredrik har rätt: det är jobben det handlar om, det är faktiskt de som skall finansiera välfärden. Därför förlorar Sahlin och hennes anhang debatterna och valet.
7 replies · Aktiv för 759 veckor sedan
Richards avatar

Richard · 759 veckor sedan

Ursäkta, du skriver "Jobben: Sahlin konkreta besked om en aktiv jobbpolitik. Reinfeldt bara med sänkta skatter som lösning."

Vilka är Sahlins konkreta besked?

I det valmanifest jag läst har Alliansen mer än sänkta skatter som lösning: ROT, RUT, sänkt arbetsgivaravgift för unga (ja, där hade visst S en motreaktion i sin variant mot de arbetslösa), lärlingsprogrammet (äntligen), sänkt restaurangmoms, regelförenklingar för småföretag, etc. (Och såklart den kanske känsligaste reformen, där det lönar sig mindre att sitta på kammaren och leva på bidrag)

Att arbetslösheten ökat under mandatperioden beror på att 1) hur vi räknar arbetslöshet har justerats för att vara jämförbart med övriga EU, och 2) vi genomlidit en ekonomisk kris. Men den som lever i nuet inser att vi nu går mot ljusare tider.
Hela Netroots består av Bagdad Bob-kopior.
1 replies · Aktiv för 758 veckor sedan
P. v. Fábry-Eichners avatar

P. v. Fábry-Eichner · 759 veckor sedan

Visst har PeterAndersson rätt att tycka - och att han tycker att Sahlin "vann" debatten beror troligen på att hjan samma utgångspunkter som Mona Sahlin och att han tycker att hon fick fram dem på ett tydligt sätt. Vilket hon alltså gjorde.

Men eftersom jag inte tycker som Sahlin ser jag snarare en otrevlig, arg, provocerad kvinna, som anklagar sin motståndare för att vara "inte litet fräck" och att ljuga.

Jag ser däremot en sattsminister som, elegant nog, inte kontrade med samma låga kaliber, inte lät sig provoceras. Du såg en ledsam uppsyn - jag såg en hederlig, allvarlig människa med ett i mina ögon hedervärt program, att bryta med den sextioåriga betongpolitiken, en statsman som klarat EU-ordförandeskapet utmärkt, den värsta ekonomiska krisen utmärkt, valt Carl Bildt till utrikesminister, som uppfriskande kontrast till Pierre Schori, Sten Andersson ("Baltiska staterna en naturlig del av Sovjetunionen") och de rödgrönas utrikespolitiska program: lämna Afghanistan redan nästa år för att var borta 2013. Utmärkt. För talibanerna. De kommer att anordna en veritabel slakt på biståndsarbetarna redan januari 2014. Medan den impotenta afghanska armén ser på. Vad som händer sedan behöver man inte gissa mycket kring. Musikkassetter förbjuds. Och vad som händer med kvinnorna vet vi alla. (Det finns en utmärkt förlaga från tiden innan USA & dess allierade gick in för att slå tillbaks talibanerna.) Eller Ohlys (och de rödgrönas) krav på att USA lämnar samtliga baser runt om i världen. Darra månde USA, eller skaka på huvudet...

Nej, jag tror att en viktig del av en sannolik rödgrön valförlust kommer av att (s) tar in (v) i ett samarbete, som jag tror att t.o.m. Olof Palme hade stått helt främmande inför, han som ingick skenäktenskap för att rädda en tjeckoslovakisk kvinna undan kommunismens vidrigheter, som kallade Gustáv Husáks regim för diktaturens kreatur. Mona Sahlin har nog inte direkt vunnit någon statsmannalik aura för piruetterna i samband med bildandet av den rödgröna kombinationen. (Ohly inte med, sedan Ohly med.)

Jag tror att Ingvar Carlssons gammel-utfall, mot gammel-sossarna Kjell-Olof Feldt, Björn Rosengren, eller Göran Persson snarare visar på att det finns en stor grupp av tidigare trogma (s)-väljare som kanske inte kommer att rösta med Alliansen av gammal, invand ryggmärgsreflex - men troligen visa sitt missnöje med att avstå att rösta.
P. v. Fábry-Eichners avatar

P. v. Fábry-Eichner · 759 veckor sedan

Lika kontraproduktivt tror jag faktiskt att många väljare upplever det rabiata miljöpartiet, som verkar, i "icke frälsta öron" som ett parti som inte vill att vanliga människor ska ha råd att åka bil eller flyg. Faktiskt tror jag att dessa människor litar mer på Alliansen, när den säger att det vi gör miljöpolitiskt i Sverige är i framkanten. De vill sannolikt inte se Sverige långt framför framkanten.

Sedan må Sahlin vara rapp i tungan, men den gamla partigängaren, (ingen annan s-ledare – med undantag av Per Albin Hansson – har sämre studiemeriter) står mot en grundligt utbildad civilekonom, Reinfeldt, som har ett väl sammansvetsat lag. Borg har en grundmurad popularitet Östros har svårt att matcha, bara för att nämna ett par toppnamn.

Sahlin har vidare en ganska tung ryggsäck: missbruk av regeringens kontokort, ett otal ärenden hos kronofogden, körning med en bil med körförbud, time-out på Mauritius för skattebetalarnas pengar, minst sagt oskickligt företagande (något hon delar med Ylva Johansson, som också lade ned sitt företag med 200 milj. i förlust). Det är med detta i bagaget som Mona Sahlin ofta säger hur viktiga småföretagen är.

Dessutom har Reinfeldt och Alliansen inte hymlat med att massor av svenskar hamnat i totalt utanförskap; massor av människor har skyfflats undan i förtidspensionering; friska och arbetsföra, men långtidsarbetslösa. Jag känner själv minst två. Massor av människor har fastnat i bidragsberoende, oändliga sjukskrivningar (i ett av världens friskaste länder).

Alliansen har också försökt att göra något åt utansförskapet som tusentals invandrare hamnat i. Utan språkkunskaper, utan arbete tappa de totalt initiativet, eftersom de inte fick arbeta under de åratal som asylprövningen tog. Jag tror detta är ett så allvarligt fel gamla (s)-regeringarna lämnat efter sig - att t.o.m. ett parti, Sverigedemokraterna bildats i kölvattnet av problematiken. Att ta hit invandrare i den skalan vi gjort måste mötas med en fantastisk infrastruktur av åtgärder för att inte resultera i det vi fick. Alltså ett grundläggande misslyckande.

Skola, vård och omsorg: människorna var utleda på att vänta på livsviktig behandling under lång tid, i bland åratal, att stå med mössan i hand på vårdcentralerna. Att inte kunna välja en skola eller förskola som passar mitt barn, eller köpa huvudvärkspulver på kvällsöppna snabbköp. Många av mina läkarvänner erkänner: "Svensk sjukvård är i världsklass - bara man kommer fram." Jag tror att de rödgrönas återställare på dessa områden också skrämmer människorna. En annan effekt av privatiseringar är att det finns flera arbetsgivare för, framförallt kvinnor att välja på. De kan bli egenföretagare i en frekvens som aldrig förr. Vilket inte bara innebär möjligen mer arbete eller bättre lön, men att rå sig själv är i sig en djup mänsklig tillfredsställelse. Fråga min fru, som nyligen blivit egen företagare efter åratal av anställning.

RUT-debatten tror jag också varit förödande för de rödgröna; reflexmässigt kallar man det föraktfullt för pigavdrag. Att ROT-avdraget inte kallas för drängavdrag visar hur man värderar framför allt kvinnors arbete.

Fastighetsskatter, förmögenhetsskatter är ett annat ämnesområde, som troligen delvis vann förra valet åt Alliansen. Självmål att ta upp detta igen av de rödgröna.

Slutligen tror jag faktiskt att väldigt många av dem som de facto fick en kännbart lägre skatt under mandtaperioden har fått erfara att man inte bara kan behöva höja skatter i detta land. Motsatsen är möjlig. De har kunnat konsumera litet mer under lågkonjunkturen - och jämna ut den djupa vågdalen med en ökad konsumtion. Motsatsen hade blivit en djupare lågkonjunktur.

Om man inte reflexmässigt försöker argumentera emot mina slutsatser, utan bara bedömer dem som inslag i en debatt som, åtminstone jag tror, de rödgröna har förlorat behöver man inte som Göran Greider se konspirativa svartmålningar av de rödgröna i media; hets mot Mona Sahlin, att media till största delen är borgerlig och att t.o.m. Aftonbladet vrider om kniven i Monas rygg, som anledningen till att de rödgröna riskerar förlora valet.

De har gjort en hel serie självmål, som inte kan bortförklaras med att "Om vi bara kan komma ut med vårt budskap så kommer folk att rösta på oss!" Problemet är nog snarare att väljarna inte i tillräckligt hög grad gillar varken budskapet eller sällskapet.
P. v. Fábry-Eichners avatar

P. v. Fábry-Eichner · 759 veckor sedan

..eller ursäkta mina felstavningar (men det kan bli så i hasten, sent på kvällen)....
1 replies · Aktiv för 758 veckor sedan
Tyckte det var en utskåpningseger för Reinfeldt. Var väldigt tydlig och pedagogisk.
1 replies · Aktiv för Alldeles nyss sedan
Hon skulle haft Ingvar Carlsson som sufflör då hade det gått bättre.
Nu vann Reinfeldt debatten.
En underfinansierad bidragspolitik mot välfärdspolitik!. Det kan inte bli annat än en seger för Alliansens reprepresentant Statsminister Reinfeldt. Men Mona var helt okej men det är politiken det är fel på.
2 replies · Aktiv för Alldeles nyss sedan
Naturligtvis tycker en Sosse att Mona vann och en Moderat att Reinfeldt vann.

Det jag är nyfiken i Peters resonemang är jobbpolitiken. Du skriver att Mona har en aktiv jobbpolitik? Kan du berätta vad den politiken är? Vad jag hört är bara att hon talar om hur alla grupper ska tas om hand som inte arbetar och inget alls om hur de ska skapas jobb.
2 replies · Aktiv för 758 veckor sedan
Det känns i alla fall bra att ni sossar tyckte Mona gjorde bra ifrån sig. Jag är inte sosse, men blev positivt överraskad.
Och visst blev Reinfeldt pressad!
Problemet är "bara" att den viktigaste frågan för alla osäkra, integrieten och rättssäkerheten inte togs upp med ett enda ord.

När ska någotdera blocket vakna??? Men då måste man ju tänka om och tänka till... svårt det
För mig handlar det om trovärdighet. Mona Sahlin är inte trovärdig. Det gör alliansen till vinnare på söndag.
1 replies · Aktiv för 758 veckor sedan
Jerry har otroligt rätt. Det spelar inge roll vad Socialdemokraterna försöker säga så länge de gör det med Mona. Resultaten i valet om fyra år kommer att vara än beklagligare om hon är kvar då. Det är bedrägligt att försöka "berömma Mona bra". Hon är mer ett hot för Socialdemokratin än vad alliansen är ett hot mot Sverige. Socialdemokraterna med mona är maktlösa socialdemokrater.
1 replies · Aktiv för 758 veckor sedan

Ny kommentar

Comments by