Nya marknader i och av tidigare delar i offentlig sektor, sämre lagstiftning för löntagarna när det gäller anställningstryggheten, beställningsbeslut om sämre a-kassa för att underminera fackföreningsrörelsen och mycket annat. Mitt i den kraftiga förstärkning av arbetsgivarnas muskler setts andra krafter i rörelse i ett högre tempo.
Fredrik Segerfeldt skriver på Svenska dagbladet ett inlägg som i stort är ett tidigare blogginlägg och kommentar till mig. Men Segerfeldt är inte bara bloggare utan en aktör i kretsen kring Svenskt näringsliv, med gedigen skolning i "direktörsrörelsen" och med oerhört tydliga avsikter. Segerfeldt som själv rör sig i kretsar där tydliga band finns mellan Svenskt Näringsliv, Timbro, Moderaterna, andra borgerliga partier och i mångt och mycket med hemliga finansieringar av verksamheter, höjer rösten mot den facklig-politiska samverkan. Föga förvånande anser Segerfeldt att sådant är "irrelevant" i sammanhanget. Jag förstår att han vill hålla de egna arenorna utanför strålkastarljuset. Ett sådant skulle säkert bjuda på spännande information.
I stället menar Segerfeldt, en gedigen "arbetare i näringslivskretsar", att följande beställning nu ska genomföras av alliansregeringen:
Alliansregeringen bör ställa LO inför ett ultimatum: "Antingen slutar ni upp med att agera partipolitiskt eller så klipper vi era band med staten." (*)Som framgår av ovan är det här seriöst, skarpt och direkt. Beställningar av politiska beslut går till på det här sättet. Stat och kapital sitter i samma båt och ror i takt den svenska skutan i ny kurs med Svenskt Näringsliv som befälhavare. En ny råhet i tonen som inte handlar om att bevara den svenska modellen utan om att gå vidare med att "fucka facket" som borgerligheten nu uttrycker det.
Segerfeldt är helt ointresserad av maktbalanas. Därför är det inget problem att arbetsgivaren har avdragsrätt för sina "fackavgifter" medan motsvarigheten på löntagarsidan har varit att tvinga förbunden att höja avgifterna. Resultatet: ett kraftigt tapp i antalet medlemmar, något som inte bekymrar den Segerfeldt som säger sig måna om fackets funktion att företräda den enskilde. Segerfeldt har ingenting till övers för demokrati i fristående organisationer. Det som vanligtvis gäller, att medlemmar avgör hur organisationens angelägenheter ska skötas, gäller inte fackföreningsrörelsen. Där, menar Segerfeldt, ska svensk regering gå in och styra. Irritationsmoment nummer ett är att fackföreningsrörelsen har affischerat negativt om Segerfeldts borgerliga regering. Där överskred facket en gräns som näringslivslobbyn nu vill sätta stopp för.
Det har i bloggosfären förts en debatt kring högerns dominans i medier och om hur makten, politisk och ekonomisk makt, alltmer samverkar. Löntagarna trängs tillbaks, senast illustrerat genom regeringens förslag att löntagare som är i tvist med sin arbetsgivare ska förlora lön och i stället få en lägre a-kassa. De borgerliga tankesmedjorna där Segerfeldt rört sig under karriären får direkt politiskt inflytande och samtidigt vägrar det stora regeringspartiet att berätta om hur finansieringen av partiet ser ut.
Segerfeldt skriver på sin blogg ett inlägg under rubriken "Skadeglädje":
Jag har alltid sagt att jag snarare röstar mot arbetarrörelsen än för borgerligheten. Det är därför med ett stort mått av tillfredsställelse jag betraktar sönderfalletPositivt är att de tidigare ganska dolda makthavarna och lobbyisterna kommer upp till ytan. Det är bra att Reinfeldts sufflörer blir mer kända.
(*) Med "staten" menar FS i det här fallet de "institutioner" som facket har genom lagstiftning som MBL; kollektivavtal och representation i div styrelser. Det ska, enligt min tolkning, fackföreningsrörelsen bli av med om inte "ordern" verkställs.
.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, lo, svenskt näringsliv, val 2010, moderaterna,
Stefan · 759 veckor sedan
Alla som är medlemmar i ett LO-förbund tvingas oavsett partisympatier betala till Socialdemokraternas valrörelse.
Hur kan någon anse att detta är moraliskt riktigt, och hur kan detta vara lagligt?
Peter Andersson 71p · 759 veckor sedan
Annars utgår jag från att du driver din parallellkampanj: det du tar upp här och att detsamma gäller på näringslivssidan. Jag betvivlar att min partivän i huddinge som är företagare gillar att delar av hennes avgift till näringslivet går till moderaterna....
Joe · 759 veckor sedan
Mattias Thorstensson · 759 veckor sedan
Det är så enkelt att skylla allt på de borgerliga, men sanningen är att facket har haft problem i flera år. I stället för att försöka ragga medlemmar till varje pris så kanske de skall börja fokusera på att visa vad de gör för de medlemmar de har kvar i stället.
Dessutom har Sverige fortfarande en hög facklig organisationsgrad, internationellt sett.
Alex · 759 veckor sedan
Ebba · 759 veckor sedan
Ebba · 759 veckor sedan
Bara ännu en av dessa gubbliberaler som gärna ser att arbetare ska serva honom och hans gelikar utan att ha en delaktighet i samhället.
Alfons · 759 veckor sedan
Thomas · 759 veckor sedan
Att betongblocket (s) börjar vittra sönder och spricka är enbart resultatet av en stor fet konspiration av HÖGERN (i det ryms allting som inte är (s)) trots att man har - och för - den perfekta politiken för alla svenskar. Det är bara det att folk inte förstår det?
Så synd - då är det kanske läge att förändra politiken och anpassa sig till verkligheten i stället för att sitta och gnälla som en trebent hund? Mona vinner inga röster på att man ska tycka synd om henne - att omvandla (s) till ett rent looser-parti ger ingen majoritet bland väljarna.
Thomas · 759 veckor sedan