Jovisst: Det nämndes i partiledardebatten att arbetslösheten är högre nu än när Reinfeldt blev statsminister. Och som Peter Eriksson påtalade: Då talade moderatledaren mycket om jobben, kallade läget för massarbetslöshet och vann så smångom valet på löftet att få "fler i arbete och färre i utanförskap".
Fyra år senare är det fler arbetslösa och fler i utanförskap. Därmed har Reinfeldts regering misslyckats med det viktigaste löftet år 2006.
Man skulle kunna tänka sig ett läge där den politiska debatten före ett val kretsar en del kring utvärderingen av hur den regering som sitter har skött sitt uppdrag. Precis så som Reinfeldt önskade. Den önskan har försvunnit i misslyckandets spår.
Den svenska högern med moderaterna i spetsen har sedan 2006 börjat tala "jobb" därför att man inser att det är en viktig valfråga. Socialdemokratin har sedan 1889 drivit på i kampen för jobben och mot arbetslösheten som en grundläggande fråga för både tillväxten totalt i samhället och för enskildas möjligheter att utvecklas och försörja sig. Ska Sverige rösta fram en aktiv jobbpolitik som inte ser sänkta skatter som den enda vägen utan kräver mycket mer, behövs också en rödgrön regering.
Och för att upprepa min teori: Jag tror att vi är på väg att se den första regering som går igenom en hel valrörelse utan att i den offentliga debatten behöva stå till svars för den politik som har misslyckats.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, val 2010, jobb, arbetslöshet, utanförskap, mona sahlin, rödgröna, alliansen,