torsdag 2 september 2010

Exit Reinfeldt

Av de svenska medierna är det väl bara Expressen som ger en bild av en pressad Reinfeldt efter kvällens utfrågning. Personligen tycker jag att det var en av Reinfeldts mest misslyckade framträdanden. Nej, inte på grund av några personliga tillkortakommanden. Men han ställdes för första gången på länge till svars för effekterna av den politik han bedriver. Resultatet. Exit Reinfeldt efter valdagen.

I dagens utfrågning pressandes han på de centrala frågor som ÄR förändringen av Sverige, som ÄR stora vallöftesbrott och som ÄR bakslag som Reinfeldt döljer med små hundralappar till vanliga löntagare. Reinfeldt fick alla de frågor han inte önskade. Sjukförsäkringen. Jobbmisslyckandet. Romerna. Diamanter och kostymer på moderata företrädare. Citaten i ungdomsböckerna om de sovande svenskarna. 

Bara början berättar om Reinfeldts haverikväll: "Varifrån har du tagit pengarna till de 70 miljarderna i sänkta skatter"? Fegisen Reinfeldt kan inte själv säga, som exempelvis kollegan i regeringen, Husmark Persson, "från sjukförsäkringen": Det får utfrågarna upplysa om. 22 miljarder från de sjuka. 12 miljarder från de arbetslösa. Reinfeldt vet inte själv summorna.

Katastrof!

34 miljarder av de 70 på de mest utsatta i samhället. Reinfeldt försöker slingra sig med att de som har drabbats också finns i gruppen som har fått sänkta skatter. Uselt!

Nästa stripp av moderatledaren: "Vad lever de av, utan att ha a-kassa"? Reinfeldt vägrar länge nämna det förbjudna..men säger till slut: "Försörjningsstöd" och efter ett slingrande om "vi har andra stöd" till det tydliggörande ordet från utfrågarna: "Socialbidrag" . Alltså: Reinfeldt har sänkt skatten och betalat det genom att spara på de som ligger sämst till. Kanske klarar sig Reinfeldt på retoriken ett tag. Men helt plötsligt blir statistik, retorik och annat omsatt till något mänskligt. Hon heter Carina Söderkvist, hon som drabbats av utförsäkring.

Frågan om hur Reinfeldts regering medvetet (och det är en annan katastrof för honom i utfrågningen) kunde skicka cancersjuka ut i tvångsjobb inleds med: är du nöjd?" Ja, svarar moderatledaren. Det är han.

"Hur kunde ni" upprepar utfrågarna om att regeringen verkar ha varit medvetna om effekterna. Reinfeldt flyr in i regelsystem och sen är den delen av utfrågningen förlorad.

Men: Så följer ett individexempel. Överläkaren från Mora (?) som av försäkringskassan har bedömts kunna jobba 75 procent, som för "order" att börja jobba på Samhall. Snacka om "Exit Reinfeldt". Jag minns hur folkpartiledaren Westerberg genom sänkta marginalskatter ville få läkaren att jobba mer i stället för att röja sly i skogen. Reinfeldt skickar överläkare till Samhall.

Exemplet tvingar moderatledaren in i ett hörn. Ordern till en anonym i försäkringskassan om att alla ska prövas mot alla jobb bemöter Reinfedlt med: "Jag vill se pappret".

Reinfeldts fall i kväll, som helt klart kan leda till att han får avgå, gäller jobben. I ett desperat försök att hålla skenheligheten uppe drar moderatledaren fram att fler har kommit in i arbetskraften. Att arbetslösheten är 8,5 procent skiter han i. Att han vid ett tillfälle noterar att krishanteringen ändå lyckades hyfsat bra berodde på en tidigare regering är ...just att notera.

Det var många fler missar för moderatledaren i kväll. Han ställdes till svars för de egna orderna till moderater att slita loss pärlhalsband och kostym. Utanförskapet lovade han minska men det ökade. Klimatpolitiken skulle han fixa med höjd koldioxidskatt men har nu glömt det och hoppar i stället på de rödgröna för förslaget. Reinfeldt vägrar att ta avstånd från att regera med Sverigedemokrater. Frågan om varför en sådär fyra av tio moderatstatsråd har avgått och vad det visar om Reinfeldts ledarskap ville han inte svara på. En regeringskonflikt uppdagades mellan Reinfeldt och Birgitta Olsson om romer. Och dessutom citerades Maud Olofsson om LAS där hon hävdar att Reinfeldt talar väl om LAS av valtaktiska skäl.

Reinfeldts mest känslokalla ögonblick:  På frågan var han säger om hur en äldre ur socialdemokratin som har upplevt klasskillnaderna in på bara skinnet reagerar över hans språkbruk om arbetareparti, ger Reinfeldt ett känslokallt självskryt till försvar. "Arbetareparti", jo hej du. Det där var kvällens verkliga botten då Reinfeldt helt utan känslor avfärdar personer jag väl känner, äldre, stolta och bärare av de sista resterna av klassamhället Sverige. Innan Reinfeldt blev statsminister. Jag tror att många fler än helhjärtade sossar reagerade på moderatledarens kalla svar.

OM inte Reinfeldt snart är före detta statsminister efter kvällens utfrågning är det mycket märkligt. Kvällen var en rejäl förlust för moderaterna.


Mer: AB, GP, Ekot, DN,

Fler som bloggar:
- Den moderata bloggaren Kent Persson är megafon för sin statsminister och nu inne i total moderat eufori utan begränsningsregel.
- Krassman. med vissa länkar .Peter Högberg Mats Engström / Jytte Guteland / Rasmus Lenefors / Tänkvärt! Eller inte? / Röda Malmö / Robin Hood / Kildén & Åsman / Böhlmark / Kent Persson / Prärietankar / Grön horisont / Hepe. Peo, Christian Valtersson,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,