fredag 24 september 2010

En eftervalsdramatik jag nu tillfälligt lämnar

Det måste vara en av den mest gastkramande tillställningarna i svenska val, det vi nu har genomgått och möjligen genomlidit. Mitt i detta, med en ännu outnämnd regering, lämnar jag landet för vila och rekreation på "Mallis". Utan politik. Måhända utan ens ett litet blogginlägg på ett par veckor. Kanske. Den korta sommarsemestern som följdes av en otroligt intensiv valrörelse ska nu kompenseras och batterierna återfyllas.

Eftervalsdebatten kommer förstås att fortsätta och valresultaten bli färdiga för kommun och landsting. Socialdemokratin ska ha extrakongress, ett klokt beslut. Efter större händelser som ett valfiasko är behövs samling och debatt. Nya färdvägar ska mejslas fram och förankras. Det är så det går till i arbetarrörelsen. Här är ingen ledare försedd med mandat att bara beordra "Nya..." och så sker rättning i leden. Tack och lov.

Den förra kongressen var, som Expressen hade på en bildtext, "Sahlins segerkongress". Spekulationer om kris och splittring som fördes på borgerliga ledarsidor kom på skam. I stället formades politiken för jobben, för företagande och Sahlin visade ledarskap på ett sätt som till och med fick högerpressen att ta berömmande ord i sin mun. Det var då det.

Förklaringarna till att den politiken inte fick väljarnas gillande ska analyseras och debatteras. Man kan tycka att det här får ta tid. Vad ska justeras och rättas till? Vad ska vändas helt upp och ner på? Är det en ärlig, ideburen förändring vi gör eller en kosmetisk, politisk styling a la Reinfeldt för att locka ett maximalt antal väljare? Om detta kommer jag och många med mig att blogga och diskutera mycket framöver. Jag har bara ett starkt krav på den processen: Den måste pågå samtidigt som vi gör valrörelsens arbetssätt till självklara, dagliga inslag i pariets sätt att arbeta. Förtroendet byggs upp bara i dialog med dem vi önskar få förtroendet av.

Politik handlar om vägval mellan alternativ, om samhällsmodeller och om vilka värderingar som ska forma politiken. Men politik är också sakfrågor som syns i människors vardag. I bästa fall hänger det där ihop och just det är väl en förklaring till (S) unika ställning i svensk politik under lång tid. En av årets heta frågor i valdebatten var sjukförsäkringen, en fråga som man väl får tolka att väljarna med viss marginal accepterat. Men idag vänder tre av fyra borgerliga partier, om man ska tro medierna. Moderaterna som ju leder borgerligheten vill sannolikt inte ha några snabba förändringar eller erkänna misstag. De tre mindre partierna verkar ha få så kallade "kalla fötter" efter valdebatten och vill nu se hastiga förändringar. Sent ska syndaren vakna. 

Mallorca för min del. Möjligen också bloggpaus. Men jag återkommer garanterat.

Medier: SvD, DN, AB; AB Mellin, SvD sjukförsäkr, AB sjukförsäkr,
Fler: Alliansfritt, Martin Moberg, Anders Löwdin, Storstad (om och med valanalysseminarie)

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,