torsdag 16 september 2010

Alliansen kraschade i sjukvårdsdebatten

Den stora kraschen för alliansen blev när Göran Hägglund skulle försvara sjukförsäkringseländet. En helt omöjlig uppgift. Sahlins exempel ur verkligheten, en drabbad, utförsäkrad cancersjuk kvinna, avhyvlades med kommentaren, ungefär "Jag kan inte kunna alla exempel..:" Att Hägglunds eller för del delen Fredrik Reinfeldts egna beslut har påverkat enskildas livssituation verkar man inte fatta.

Varför gjorde de moderata valarbetarna vågen när de fick höra om förslag om sämre sjukförsäkring? Jag har funderat på det under lång tid. Vi är många som är vana att se politiker som engagerar sig i välfärdsfrågor. Men sällan har ett sådant råbarkat sätt att se på försämringar i välfärden visat upp sig.

Göran Hägglund var stolt över att en nära nog microskopisk andel av alla tidigare "omförsäkrade" har fått jobb. Många har gått tillbaks till sjukförsäkringen helt enkelt därför att regeringens regler inte funkade på deras situation. Det är tragiskt och dagens mest länkade inlägg, Emelie som skriver om "Sveket", ger Reinfeldts politik ett tragiskt ansikte. Läs!

Jag hörde i höstas hur Göran Hägglund ganska tätt efter utvärderingen av den så kallade kömiljarden sa att systemet skulle göras om. Det hade liksom inte funkat att kasta ut miljoner utan några större krav, bara om landstingen hade trixat fram kösiffror som skulle sätta regeringen i bättre dager. Det fungerade inte. Litet märkligt blir det dessutom borgarna dels säger att man har kortat köer, dels säger att man före deras tillträde inte hade siffror på köerna.

För mig som är sjukvårdspolitiker i Stockholm känns det mest märkliga idag i vårddebatten det som moderaterna och alliansen kör med sjukhusförsäljningar eller inte. De borgerliga vet att människor inte ställer upp på försäljningar. Däremot har de ett jättetryck på sig från "vårdintressenter" att sälja ut. Lösningen blir som hela det "nya moderata"-konceptet. Att säga " vi vill inte sälja ut" men egentligen mena "vi vill bara behålla byggnaderna". Kanske är mina ständiga efterlysningar av att medierna ska avslöja de borgerliga lite väl onödiga ibland. De avslöjar sig själva alldeles utmärkt.

Alliansen kraschade i vårddebatten

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 ntressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,