torsdag 1 april 2010

Reinfeldt: Slopa andra barnbidraget - kläder kan ärvas

Dagen har gett oss två olika speglingar av opinionsläget. Ekot har sin "Poll of polls" där de rödgröna ökar gapet mot den borgerlig alliansen. Samtidigt bjöd morgonen på en inte lika angenäm mätning där moderatledaren uppgavs har stort förtroende hos väljarna. På en punkt bloggade jag om en hoppfull punkt: Mona Sahlin ses som i princip lika start som Reinfeldt när det gäller framtidshopp. Nu är detta mätningar. Och viktigt: Valrörelsen måste tillåtas få handla om de politiska vägvalen, som bland andra Rasmus Lenefors bloggar om.

Det utesluter inte att något mer borde sägas kring Reinfeldts höga förtroendetal, inte minst varför han har så svårt att växla över det personliga förtroendekapitalet till politiken. Men jag menar att en fråga ligger kvar sedan länge: Den egentliga förklaringen till de nya moderaterna. Granskningen av retorik med "gamla sossetongångar" och den politiska praktiken som inte sällan går i motsatt riktning. Varför?

Mina inlägg har varit åtskilliga om Reinfeldts förändring av sitt parti. Inte minst har jag funderat och gör det fortfarande på hur det är möjligt att inte mer har sagt om vändningen "över en natt". Reinfeldt som ledande i riksdagen skrev en politik i finansutskottet ena dagen. En morgon kastades allt överbord och det skulle låta tvärtom. Det slog mig också i går när jag hörde om de borgerligas förslag om mer pengar till barnfamiljerna med höjning av flerbarnstilläggen.

Som
vanlig ledamot i riksdagen kunde Reinfeldt plita på motioner som kanske drunknade i horderna kring allmänna motionstiden. En motion, riksdagsåret 1994/95 berörde just barnfamiljerna. Reinfeldt skriver:
Det eventuella andra barnet kan dock inte på samma sätt sägas medföra investeringskostnader då mycket av det första barnetskläder,leksaker och
barnvagn kan användas även för andra barnet.Till regeringens föreslagna
besparing bör som del i saneringen av den lånefinansierade välfärdsstaten
därför tillkomma ett borttagande av det andra barnbidraget
.
skulle Reinfeldt spara fem miljarder. Att lyfta fram gamla ungdomssynder må vara lite taskigt (men åja, det är förslag lagda i Sveriges riksdag, trots allt) Men det är inte oväsentligt att fundera över om det är möjligt att förändra sin samhällssyn så dramatiskt som den nuvarande moderatledaren verkar ha gjort. Eller så handlar det om en förändring av språket men värderingarna om samhället lever i högönsklig välmåga. Hur blir politiken då med fyra år Reinfeldt till?

Fler som bloggar:
Anna Ljungdell om en regering som håller fram (S) kommuner före borgarstyrda..
- Katarina Nyberg Finn om framtidspolitik...
- Martin Moberg om ideologiska perspektiv på dagspolitiken. - Stefan Wikén om lögnen som strategi.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Peter!

Länken till det inlägg som jag har skrivit och som jag förmodar att du lagt en länk till finns på http://martinmobergsblogg.blogspot.com/2010/04/vad-vilja-socialdemokraterna.html

När jag klickade på länken så vart det error, att länka är inte det lättaste alla gånger :0)

Glad Påsk!

// Martin

Britta Sethson sa...

Peter

Jag tycker att det är helt rätt att gräva fram vad FR har gjort tidigare i den politiska karriären.

Våra motståndare gör det hela tiden och då handlar det i regel inte ens om politik. Om du förstår vad jag menar!

Så länge det handlar om politik så tycker jag att det är viktig information till väljarna. Då blir det ändå tydligare att nu är det valfläsk som gäller.

Anonym sa...

Jag tycker att Reinfeldt ler sitt buddhistiska leende, låtsas och det inger förtroende. Framförallt gäller det att inte tala så mycket/eller alls? (Kom ihåg tiga är guld...). Sedan om saker och ting går fel och man retar väljare, så ler man bara igen och säger lågmält "hoppsan det blev fel, vi ändrar det genast" med ett nytt buddhistiskt léende. Oftast har ju då någon annan i alliansen fått stå för det, så Reinfeldt inte förlorar sin viktigaste cred "att tiga är guld".
När vänster-höger-roller schimärt har blivit bytta, så ska man ju inte tro att det har skett helt isolerat. De flesta människor vet att man blir svikna av sin arbetsgivare och kvalité och lojalitet är ord som då har svårt att existera i överlevnadsagendan, i morgon kan allt ha vänt. Ord som rätt kvalité till rätt pris os v beskiver situationen väl. Tidigare var det helt enkelt "kvalitet" som var ordet för alla som jobbade OCH det fanns mer tid att faktiskt producera den kvalitén och inte bara "just in time". Vad bör i rimlighetens namn vara den logiska följden till 10 års upptrappning av detta? Jo, mer straffande regler för den som gör fel i arbetslivet för att tvinga fram kvalité utan tillgång till "tid". Sedan på det, ooops - vi har för mycket regelsystem som kostar dyra pengar! Vad mer - jo, vi betalar oss kurser där vi hittar vår inre styrka att bara leva i nuet (mindfullnes). Det enda du vet, är att du bara har nu, nu och nu. Inte så mycket plats för "för framtida generationer...).
I det nya högervridna samhället som går hand i hand med ultrameritokrati, så är vi alla bara just så bra som vår senaste seger (eller troligare dåliga som vår senaste förlust).
Finns mycket mer att säga i detta, men det tar också för mycket tid...
To be continued for sure...
/Påskhälsningar från gt
(Som ska rensa hjärnan med lite korvgrillningsutflykt i snösmältningen).