söndag 28 februari 2010

Om risken att se stockholmsväljarna som jägare av fulla plånböcker

Dagens krönika av Peter Wolodarski i DN håller sig till en bestämd slutsats om vad stockholmarna ser som viktigt när de röstar: sänkt skatt och hushållsavdrag. PW kryddar krönikan med, vad man skulle kunna tro, en  beställd mening som kopplar (S) till kommunism. Det där lär gå igen i många debatter fram till valdagen. Samtidigt riskerar det att bli de borgerliga fall också i Stockholmsregionen. Att tro att väljarnas val begränsas av hur mycket den egna plånboken fylls på av ett eller annat parti vid makten är om inte fel så ändå en begränsning av resonemanget som utan tvekan kan leda till valförluster.

Stockholmsregionen har Sveriges mest  välbeställda invånare men också motsatsen. Väljarkåren har i stort en mer avacerad syn på samhällsutveckling och krav på politiken än vad den skattefokuserade debatten ofta ger intryck av. Kanske det också är förklaringen till att de borgerliga så sällan har fått möjlighet att styra Sverige? Gång på gång är väljarna ganska bestämda med att man gärna tar sänkta skatter men ger samtidigt beställningen till de valda att först fixa revorna i välfärden. Väljarna är tydliga med att man inte vill se ett Sverige där klyftorna växer, just det som nu sker. Väljarna fattar att välfärd är kopplat till skatter och visar stort förtroende i just välfärdsfrågor för (S). Också i Stockholm. Sannolikt bygger också de borgerligas mandat från väljarna mer på jobbfrågan och löften om "färre i utanförskap" än på en beställning av lägre skatter oavsett förhållanden i övrigt.

Visst har (m) en stark ställning här men läget i mätningarna är inte alls entydigt. Större problem för (S), ja, men verkligen inget omöjligt läge att förändra till det bättre. Och därtill ett starkt miljöparti som ändå ger de rödgröna en god chans att ta över. 

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Eller så blir det inslag av något helt annat.

http://scabernestor.blogg.se/2010/february/vem-bryr-sig-om-de-verkligt-fattiga-de-som-f.html