Efter panikförändringarna av sjukförsäkringen vid årsskiftet räknade man kanske att frågan inte längre skulle väcka debatt. Idag skriver Försäkringskassans GD på DN Debatt om svårigheter att tolka det som lagstiftades för att blir lättare tolkbart. Johan Westerholm beskriver det som ett stort problem för ledarskapet. Det politiska ledarskapet. Det verkar kvarstå osäkerhet kring begreppet "allvarlig sjukdom". Ska det även i fortsättningen tas hänsyn till hur sjukdomen "allvarligt" påverkar allmäntillståndet?
Det går säkert att debattera detta och annat. Men ser inte sista meningen i Adriana Lenders inlägg särskilt viktigt ut? Om det rätta också är det önskvärda är sedan en fråga för riksdagen. Eller annorlunda: man kan skicka tolkningsproblemet fram och tillbaks. Det är alltid, i sådana här fall, en individuell bedömning. Men ytterst faller det tillbaks på de ambitioner som politiken ger uttryck för i riksdagsbeslut. Där råder det inte det minsta tvekan om avsikterna. Till det som tokigt nog har benämnts "arbetslinje" hör att allt ska göras för att sjuka inte ska vara sjuka utan jobba. Och nästan helt frånvarande från debatten har varit statsrådet Christina Husmark Pehrssons besked att det är pengar till sänkta skatter som ska skrapas ihop genom försämringarna för de sjuka.
Just där kommer värderingar in. Vad är det för samhällsmodell vi strävar åt? Vad sätter vi först och vad får vänta tills vi har råd? Vad som ska gälla för Sverige avgör ytterst väljarna på valdagen. Som Göran Hägglund sa om olika väntrum i vården för rika och fattiga: "Må så ske".
Rapport berättar samtidigt om allt fler rättsfall om sjukförsäkringen.
- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om politik, moderaterna, christina husmark-pehrsson, val 2010, valet 2010, sjukpenning, sjukförsäkring, försäkringskassan, arbetsförmedling, utanförskap, skatter
4 kommentarer:
Även prövningarna till domstol har ökat lavinartat. Jag hoppas det blir så mycket domstoldfall att rättsväsendet brakar ihop.
Då först kanske Alliansen får sig en tankeställare.
Sjukförsäkringen som den reformerades av borgarna är nog utan tvekan det största överfallet mot en grupp människor som skett i Sverige i modern tid.
Japp, det värsta övergreppet i modern tid. Sjuk ena dagen friskförklarad nästa. I Sovjetunionen förklarades fullt friska människor för mentalsjuka i Sverige 2100,förklaras mycket sjuka människor för fullt friska.
Det är rätt hemskt faktiskt. Läkarna på min arbetsplats gör sitt bästa för att hjälpa de svårt sjuka patienterna som nu ska "ut och söka nya jobb" på arbetsförmedlingen, men visst blir de frustrerade när deras välformulerade intyg för patientenra inte är värt papperet det är skrivet på./gt
ja det känns som alla indragningar av sjukskrivningar ,sjukersättningar o tidsbegränsade sjukersättningar ska gå till att sänka skatten till alla friska som har förmånen att kunna jobba.vi har rätt att vara sjuka det har vi faktiskt betalt in till när vi var friska och arbetsdugliga en form av försäkring. Varför tar dom den tryggheten ifrån oss det är stor skam ,det har även blivit en stor skam att vara sjuk tänk om man kunde bestämma över detta och vara frisk men dom som kan jobba får ju de pengar som vi har rätt till.Så bara jaga oss sjuka !
Skicka en kommentar