onsdag 10 mars 2010

Sjukvårdsvalet den 19 september

Hur ger vi svenska folket den bästa vården? Hur styr vi om, från ett fokus på "sjukvård" till mer av hälsovård - det förebyggande? Hur ska vårdens resurser fördelas och hur möter vi vårdbehov där de är som störst men där vården idag brister? Och hur blev det med vårdköerna och den jämlika vården när de borgerliga tog över i Stockholms läns landsting 2006? Många frågor och allt hinns kanske inte med i dagens Örebrodebatt mellan Ylva Johansson och Filippa Reinfeldt. Men det är helt klart valets viktigaste fråga som ska debatteras klockan 15.

Jag tänker försöka bidra i den debatten, ända fram till valdagen. Jag gör det förstås i mötet med människor i de aktiviteter jag kommer att delta. Jag gör det som förtroendevald sjukvårdspolitiker. Men också på nätet. Genom ett antal blogginlägg förstås. Och med ett allvarligt försök att återstarta min facebook-grupp Vårddialogen. Jag hoppas att du är med och tycker till om vårdpolitiken.

Ett av de viktigaste områden där socialdemokraterna i Stockholms län kommer att ha många besked till väljarna handlar om hur vårdval Stockholm ska förändras, hur de brister som finns i systemet ska tas bort. Det alternativet, som inte handlar om att avskaffa valfrihet utan om hur vården ska ges till alla efter behov, har kallats Hälsoval Stockholm. Oavsett vad man kallar det är grundtanken ganska enkel och självklar: den som är sjuk ska ha god vård. Resurserna måste finnas till för de som har störst behov. Det förebyggande - att jobba för att förhindra sjukdomar - måste bli ännu mer centralt.

Bilden ovan: Mona Sahlin besöker Karolinska Huddinge. Jag tycker det ser ut som att den vänstra dörren leder in mot vården. Till höger är det svårare att passera....

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Apropå förebyggande hälsovård, vill jag slå ett slag för medicinsk Qigong. I min släkt har alla vuxna högt blodtryck. Har själv börjat få dito och tänkte att jag skulle se om det gick att få ned genom att lära mig medicinsk Qigong och det fungerar faktiskt, trycket har sänkts. Tänk om man i sjukvården kan erbjuda sådana grupper i primärvården OCH samtidigt få ned blodtryck, stabilisera blodsocker m m. Kanske det går att få ned medicinkostnaden och glesa ut sjukbesöken på det sättet? Vetenskapliga försök med positiva utfall gällande Qigong ska vara gjorda i Sverige. /gt