söndag 1 mars 2009

Två kandidater till en statsministerpost

Mitt i nattmörkret publicerar DN den senaste s.k "statsminister-duellen. De två kandidaterna till posten - för det finns inte fler - tävlar i fyra s.k grenar. Vem kan bäst leda regeringens arbete, företräda Sverige utomlands, skapa majoritet för sin politik i riksdagen och ingjuta hopp om en bättre framtid. För oss som är fullständigt övertygade att Mona Sahlin brädar Reinfeldt på tre av dem är läsningen förstås dyster. Den fjärde, att skapa majoritet i riksdagen, kan för Sahlins del prövas efter nästa val. Det låsta blocktänkande omöjliggör som bekant en ibland förnuftigare samarbete. Det är kanske inte så underligt ändå. Svenskarnas referensramar när man tar ställning är att kandidat Reinfeldt är den av de två som just nu kan spela i alla grenarna. För Monas del är det naturligtvis omöjligt att praktiskt skaffa sig poäng genom att utöva statsministermakten.

Jag skriver ofta att jag tycker att väljarna är kloka. De prövar i första hand politiken och inte minst de värderingar som man vill se påverka politiken. Här är det en djup klyfta mellan partisympatier och personbedömning av partiledarna. Socialdemokraterna är trots allt ett nära 40%-parti i mätningarna och moderaterna ett tiotal procentenheter mindre. Man ska aldrig nonchalera om förtroenden sjunker för den som ska tala för värderingarna och tala för sakpolitiken. Lågt förtroende kan försvåra att budskapet når ut. Därför ska det tas på allvar och måste mötas med tydlighet vad gäller framtid, vägval och sakfrågor.

Fredrik Reinfeldts popularitet har byggts på något unikt i svensk politik. Han har byggt allt på sin analys
från -94 där han i böcker som Nostalgitrippen och "Det sovande folket" beskrev att att det är omöjligt att vinna val i Sverige utan att vara "sossig". Därför kastades hela politiken över en natt in i dammiga arkiv och ersattes med "de nya..", sossigt, kopierade värderord från arbetarrörelsen osv. Att politiken i praktiken blev en helt annan lär kosta moderaterna förtroende. Det är inte osannolikt att det framöver också smittar av sig på partiledaren. Om Brors och DN hjälpte till att berätta lite om skillnaderna i Reinfeldts besked före och efter valet så skulle den utvecklingen påskyndas i hast. De gäller alldeles särskilt om man visar hur det som före valet var jobbpolitik och kamp mot utanförskap har blivit den absoluta motsatsen i den förda politiken efter valdagen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Niklas sa...

Båda är riktigt jävliga, vill inte ha nån av dem. Båda är fascister som värdesätter sina relationer till lobbyister högre än folkets åsikter, folkets privatliv och folkets integritet. Båda tycker vi ska börja med privatpoliser och maffia-metoder som utpressning för att rädda en industri som i 10 år vägrat anpassa sig till en ny verklighet. Behövde jag välja en av dem skulle det bli Sahlin, men jag litar inte på hennes löfte ang. FRA. Hon har inga principer.

Sun sa...

Snäll Mona !
Sitt kvar över nästa val...

Anonym sa...

Jag är en trogen Socialdemokrat även om mitt politiska val inte vilar på någon idealistisk grund.
Mitt intryck av nuvarande partiledare är att det inte finns någon drivkraft ingen slagfärdighet osv.
Partiet förlorar på att låta passiviteten i toppen fortsätta. En mer uddlös opinion är länge sedan man såg, och det gör mig ont att behöva se på.

Anonym sa...

Socialdemokratiska partiledningens huvuduppgift borde vara att se till att partiet vinner kommande val och dom misskoter detta katastrofalt.
Genom att avlagsna Mona Sahlin skulle partiet omedelbart fa tillbaka 15 -20 % av valjarna.

Valet for partiledningen ar att endera lata Mona Sahlin fa fortsatta sitt enfaldiga dagispladder och inkompetenta handlande i en befattning som hon overygande bevisat att hon inte ar kvalificerad for eller att byta ut henne och ge partiet en chans att bli valbart igen.

Anonym sa...

Sahlins förtroende är i fritt fall. Väljarna bedömmer nu trovärdigheten i båda statsministerkandidaterna. Frågan är ju om det verkligen kommer finnas två kvar så länge till? Är det början på slutet av Sahlin vi nu ser.