måndag 30 mars 2009

Vem blir först att granska Svenskt näringsliv?

[Uppdaterad] Hela detta blogginlägg utgår från en grunduppfattning att de bonusar som förekommer i olika delar av näringslivet är en mer eller mindre sjuk företeelse. Vad gäller VD- och ledningsbonusar av det slag som har uppdagats i AMF förvisso men främst i privata näringslivet i övrigt är det att beteckna som sanslöst och utan rim och reson. ]

Efter nån halvtimmes presskonferens märkts besvikelsen hos de utsända reportrarna. Här var inte tillräckligt. Man hade vittrat ordentligt men fann inte mycket byte, så att säga. Wanja var för bra. Wanja svarade på de frågor som ställdes. Hon redovisade om för mycket i utbetalningar jämfört med vad styrelsen beslutat, något som INTE redovisats i årsberättelsen. Ett särskilt ersättningsutskott hade också hanterat frågan. LO sammanfattar sin syn i pressmeddelande. Man skriver bl.a.
- Vi kan också slå fast att vi styrelsen har blivit vilseledda. Beslut om pensionsavtal och beslut om utbetalningar har skett på sätt som innebär kringgåenden av bolagens ansvariga organ. Vilka som ska ställas till ansvar för detta ska utredas vidare.
Man tycker nästan synd om personer - också inom arbetarrörelsen - som i nån veckas till har läst löpsedlar, bloggar i ärlig ilska och aldrig tänkt tanken att verkligheten faktiskt kan inrymma andra dimensioner av sanning.

Man ska ha djup respekt för alla dem som på möten i fack och parti, i byggbodar, sjukhusmatsalar, i skolornas personalrum och på andra ställen har varit förbannade. Näringslivstoppar som trixar och fixar och skor sig är en sak. Det är nästan något väntat. Vreden finns där också. Men när de egna upplevs svika ideal och moral då protesterar man med rätta. Och där bygger reaktionen på den bild som ges där nyheten rapporteras.

Det som i affären AMF rör LO och Wanja Lundby Wedin verkar nu har nagelfarits ordentligt även om granskningen lär fortsätta. Bra! Det mest häpnadsväckande (eller kanske inte) i allt är ändå den totala glömskan att AMF pension har en styrelseordförande som representerar LO:s motpart Svenskt näringsliv. Samma pinsamma tystnad har gällt om ledamoten Bäckström, som ju är WLW:s motsvarighet på "andra sidan". När LO kallar till presskonferens kl 23 på söndagskvällen så kommer förstås alla. Under utfrågningen berättade Wanja att hon önskat att LO och Svenskt näringsliv hade hållit en gemensam presskonferens. Urban Bäckström av alla sa nej. Man behöver inte vara särskilt smart för att fatta. Ett politiskt-strategiskt beslut: "nu när mediedrevet går mot LO är det oerhört korkat att sticka ut." Eller kort och gott: "Låt LO och Wanja L W ta skiten."

Vem blir först att granska vilket särskilt ansvar Svenskt näringsliv, dess ordförande Urban Bäckström och inte minst Göran Tunhammar har haft? Han är faktiskt det omstridda AMF:s styrelseordförande.

Läs på Knuff. Fler artiklar i DN, Svd, Aftonbladet,
Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Faster Sven sa...

Menar du på fullt allvar att ingen granskar Svenskt Näringsliv? Har det uppstått en lika plötslig som historiskt unik brist på journalister med vänstersympatier?

Jösses... Om du har förstått någonting över huvud taget, så döljer du det väl.

Anledningen att det är LO-representanterna som, helt rättmätigt, tvingas löpa gatlopp stavas d-u-b-b-e-l-m-o-r-a-l.

Framtiden får utvisa klokskapen i ditt uttalande om att "Wanja var för bra".

Peter Andersson sa...

hej F.Sven. Inte för att jag tror att det hade med mitt blogginlägg men idag utfrågades ändå Urban Bäckström av aktuellt. Det var på tiden och alltid något. Sen kanske det säger mycket om värderingar och samhälle om vi inom arbetarrörelsen har en moralsyn som gör att vreden stiger när sånt här händer..medan det betraktas som självklart och okey i näringslivs- och borgerliga kretsar. Bonusar, skatteplanerande, affärer mellan det egna företaget o det förtroendeuppdrag man eller kompisen har. (ex familjen Reinfeldts försäljning av skola i täby till F.Rs kampanjchef som uppdrag granskning visade för ett tag sen. Visst är jag stolt över att synen o kraven på moral hålls högt. Men när styrelseordföranden o en mot LO (jämbördig?) partner inte ställs till svars, då blir jag förbannad. Och sen tycker jag att Wanja var bra!
P