onsdag 25 mars 2009

Nattmörker för alliansen när väljarna säger sitt

Statsminister Fredrik Reinfeldt måste rimligen bli en smula nervös. När DN idag redovisar om de frågor som väljarna tycker är viktigast är det inte mycket som talar för att regeringspolitiken får godkänt. Den absolut viktigaste frågan är regeringens absoluta haveri. Varslen forsar fram. Arbetslösheten stiger. Ungdomsarbetslösheten näst värst i Europa. Akuta hot mot jobben i välfärdssektorn när regeringen sitter handlingsförlamad och tittar på när ekonomin förvärras.

Tvåa på väljarnas lista ligger miljö- och klimat: ett område där moderaterna av tradition saknar trovärdighet och där den praktiska politiken, eller avsaknad av densamma, motiverar den usla placeringen. Främsta invändningen på området är att "alla andra ska göra allt - Sverige har gjort nog", med en särskild spark i baken på de fattigaste länderna. Det och att regeringen i princip satsar varje krona på väginvesteringar och stryker i kollektivtrafiken gör det låga förtroendet än mer motiverat.
Trea på listan är sjukvården. För de som bor i stadsdelar som Östermalm och Norrmalm kan den frågan säkert vara ett plus för moderaterna. I övrigt är det illa ställt. Så mycket mer vård har inte kommit invånarna i länets övriga kommuner till del. Värst i de stadsdelar med högst ohälsa. Orättvis fördelning är inget som svenska folket gillar. Här får moderaterna också stryk.

Följer Reinfeldt sen listan nedåt, punkt för punkt, så blir det inte värst mycket bättre. Skolan: mycket prat och lite verkstad. 1000 lärare sägs upp över landet. Äldreomsorgen som direkt hotas av regeringens ovilja att ge mer resurser till kommunerna. Svensk ekonomi som gott från överskott, över skattesänkningar på 85 miljarder till de mest välbeställda, till underskott. Barnomsorgen med stora barngrupper och i min egen moderatstyrda kommun: med hundratals barn i kö. Familjepolitiken med vårdnadsbidraget som knappt nån vill ha. Pensionärerna som fick 68 kronor i sänkt skatt. Och på slutet av listan energifrågan där man driver en helt omöjlig teori om utbyggd kärnkraft.
Moderaterna svänger om försvaret och vill tydligen se en återuppbyggnad. Ingen fråga för väljarna. Skattesänkningar är bort från topplistan och där sätter man rekord också i sned fördelning, trots att man före valet beskrev det som en låginkomstsatsning. Så vad ska då regeringen greppa tag i för halmstrå? I det ljuset framskymtar kanske en förklaring till att det verkar vara hårda angrepp mot person snarare än politik som ska rädda alliansregeringen kvar vid makten. Granskningen av politiken förtjänar dock att fokuseras.

Läs mer hos tex Åsa Westlund, Fredrik Olovsson, Jonas Morian, Alexandra Einerstam
Följ sammanfattning av s-bloggar hos Johan Ulvenlöv. Läs Ett hjärta rött om andra smällar mot regeringens politik.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Efter Wanja behövs inget mer.
Det räcker för alliansen.
Möjligen sover folket fortfarande,
men hyckleri och lögner bruka göra folk förbannade.

Anonym sa...

Skrev Peter och hade inga egna alternativa förslag att lägga utan dom skall komma våren 2010. Tills dess skall det gnällas...

Michael Karnerfors sa...

Och du tror på fullaste allvar att folk kommer att lägga skulden för den globala finanskrisen på Alliansregeringen? Det är lätt att stå och säga "Med oss hade det varit bättre" när du inte har någoting alls att backa upp orden med.

Talk is cheap...

Anonym sa...

De som har jobb tycker nog att alliansens jobbpolitik är OK, lägre skatter och vem bryr sig om de som förlorar jobbet... men de arbetslösa kan ju inte gärna rösta på dem, så ju högre arbetslöshet ju färre väljare...allt annat skulle vara galt.